Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Manjak izdanja korporativnih obveznica signalizira izostanak velikih investicija

16. Kolovoz 2017.

Kompanije u Hrvatskoj u dogledno vrijeme ne planiraju velike investicije. Zaključak je to koji se nameće kad se analiziraju količina i vrijednost korporativnih obveznica izdanih u Hrvatskoj kao jednog od najlogičnijih instrumenata za prikupljanje kapitala za velike investicije.

Sve dok na tržištu kapitala ne budemo imali priliku vidjeti velika izdanja korporativnih obveznica, nećemo vidjeti ni velike poslovne pothvate ni velike projekte privatnog sektora. Hrvatske kompanije ostaju u sferi ‘retro poslovanja‘.

Naime, prema podacima Središnjega klirinškog depozitarnog društva, ukupna vrijednost izdanih obveznica u ovom je trenutku malo iznad sedam milijardi kuna, s time da se 2,3 milijarde odnose na dužničke papire Zagrebačkog holdinga. Riječ je isključivo o papirima plasiranima u Hrvatskoj. Usporedbe radi, ukupan je iznos plasiranih bankarskih kredita tvrtkama (javnim i nejavnim nefinancijskim institucijama prema podacima HNB-a) oko 70 milijardi kuna.

Prema podacima Depozitorija, različiti su iznosi obveznica, kuponi i kamatne stope. Vrijede od milijun do gotovo milijardu kuna (ne računajući one ZG holdinga). Kamatne su stope od 1,25 posto do 11 posto, a imaju stopu i nula (no u takvim slučajevima malo je drukčija situacija u odnosima između ulagača i tvrtke koja je plasirala obveznice).

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera.

01. prosinac 2023 03:47