Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera saznajte u što ulažu hrvatski poduzetnici kad prodaju tvrtku

25. Kolovoz 2022.

Uz ovotjedni Lider dolazi i prilog Tržište školskog i uredskog pribora

Većina poduzetnika koja se odluči na prodaju svoje kompanije ili samo udjela u biznisu nema pretjerane ideje o tome što s novcem i poslije se iz nekakve letargije uglavnom odlučuju na investicije u nekretnine na moru ili drugi oblik pasivnijeg ulaganja. Iako model 'prodao sam tvrtku, kupio sam ciglu' još prevladava, mlađa generacija pokazuje sklonost ulaganju u nove prosperitetne biznise. U što sve ulažu hrvatski poduzetnici nakon što prodaju tvrtku doznala je Ksenija Puškarić.

Priča nam direktor jedne zagrebačke tvrtke koja uvozi uredski papir da ih je njihov dobavljač iz Poljske upozorio da bi za koji mjesec mogao prekinuti proizvodnju. Proizvođača papira, naime, poljska je vlada obavijestila da će, bude li nestašice plina, proizvodnja uredskog papira biti među onim djelatnostima u kojima će se proizvodnja morati zaustaviti kako se ne bi morala zaustavljati proizvodnja u tvornicama hrane i drugih proizvoda nužnih za život.

Ta dva primjera iz dviju zemalja Europske unije itekako rječito govore kakvo je trenutačno zdravlje Unijina gospodarstva. Statistički, još je sve u redu. No u poduzetničkoj svakodnevici situacija se već dramatično mijenja. Nagore! O nužnosti štednje energije koje europsko gospodarstvo vodi u recesiju piše Manuela Tašler.

Antonija Knežević u ovotjednom je intervjuu razgovarala s Igorom Čičkom, izvršnim partnerom i predsjednikom Uprave Provectus Capital Partnersa te saznala da do kraja ove godine planiraju ostvariti ukupno do sto milijuna eura. Posljednju vijest o novoj akviziciji, onoj Specijalne bolnice Arithera, PCP je objavio ovaj tjedan, pokazavši da ozbiljno planira ispuniti obećanje da u ovoj godini tri puta uveća prihode Aviva Medical Groupa. Čičak za Lider otkriva sve o daljnjim planovima Adriatic Structured Equity Fonda, tržištu zdravstvenih usluga te diverfizikaciji fonda ulaganjem u nove sektore.

Poremećaji u opskrbnim lancima, rast e-trgovine i trend premještanja proizvodnje u bližu državu naglo su ubrzali razvoj Meridian Business Parka, poslovne zone u okolici Velike Gorice. Sada su među njegovim 'stanarima' Atlantic Grupa, Kuehne & Nagel, cargo-partner, Eurospin Hrvatska i drugi. Svoju prednost ondje vide i u tome što se vode načelima zelene, održive gradnje. Njihovu poduzetničku priču donosi Valentina Starčević.

20. travanj 2024 04:24