Aktualno
StoryEditor

Ubrzan rast troškova rada u EU u prvom tromjesečju

18. Lipanj 2018.

Troškovi rada u Europskoj uniji blago su ubrzali u prvom ovogodišnjem tromjesečju, a u Hrvatskoj je njihov rast bio nešto izrazitiji, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini Europske unije kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u prva tri ovogodišnja mjeseca za 2,7 posto, procijenili su u Eurostatu. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećani su 2,4 posto.

Snažniji rast troškova rada na početku ove godine rezultat je ponajprije osjetno snažnijeg povećanja troškova doprinosa, za 2,9 posto, u usporedbi s njihovim 1,9-postotnim povećanjem na kraju 2017.

Ubrzao je i rast troškova plaća, na 2,7 posto, u odnosu na 2,4-postotno povećanje na kraju prošle godine.

>>>Troškovi rada po satu u Hrvatskoj šezdesetak su posto niži od prosjeka EU

Među pojedinim sektorima najviše su u EU u prvom tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu u građevinskom sektoru, za 3,6 posto. Slijedi industrija s 3,1 posto i uslužni sektor s 2,9 posto.

Eurozona je na početku godine zabilježila osjetno brži rast troškova rada po satu na godišnjoj razini, za 2,0 posto. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca uvećani su 1,4 posto.

Brži je rast rezultat osjetno snažnijeg povećanja troškova doprinosa na početku ove godine, za 2,6 posto, u odnosu na njihov 0,8-postotni rast na kraju 2017.

Troškovi plaća porasli su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,8 posto, nakon 1,6-postotnog povećanja u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca.

>>>U EU stabilan rast troškova rada, u Hrvatskoj ubrzao

I u eurozoni je građevinski sektor prednjačio najizrazitijim povećanjem ukupnih troškova rada, za 2,5 posto. U industriji i uslužnom sektoru porasli su po 2,0 posto.

Među zemljama EU-a najveći je skok troškova rada po satu u prva tri ovogodišnja mjeseca bilježila Rumunjska, za 12,7 posto na godišnjoj razini.

Slijede Latvija i Mađarska s povećanjem troškova rada za 11,2 odnosno 10,3 posto.

U Hrvatskoj su kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasli za 6,1 posto na godišnjoj razini. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećani su 5,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pad troškova rada po satu zabilježio je na početku ove godine samo Portugal, za 1,5 posto.

07. lipanj 2023 11:40