Aktualno
StoryEditor

Udruga Franak: U lipnju zastara potraživanja preplaćenih kamata u ‘švicarcima‘

18. Siječanj 2019.

U lipnju nastupa zastara potraživanja preplaćenih kamata u slučaju franak. Na to su danas upozorili aktivisti Udruge Franak i stranke SNAGA na konferenciji za novinare u Saboru, na kojoj se govorilo o revizijama na Vrhovnome sudu RH povodom pitanja prava oštećenih dužnika na obeštećenje nakon konverzije CHF kredita te o potrebi da se te revizije riješe što prije.

Saborski zastupnik Goran Aleksić objasnio je pravne i matematičke razloge zbog kojih konverzija CHF kredita ne smije biti povod za odluku da dužnici s konvertiranim CHF kreditima ne bi imali pravo na obeštećenje na temelju preplaćenih kamata i preplaćenoga CHF tečaja. Posebno je izdvojio reviziju Vrhovnog suda 870/01 u kojoj je nedvojbeno utvrđeno: „Ništetnost može biti otklonjena jedino i isključivo ukoliko je zakonskom odredbom izričito propisana konvalidacija ništetnih pravnih poslova.“ Zakonom o konverziji to nije utvrđeno, pa onda taj zakon ne poništava pravo dužnika na potpuno obeštećenje.

Predočena je i jedna konkretna usporedba u kojoj se preplata u presudi dramatično razlikuje od preplate u konverziji je primjer. Prema iznesenoj računici za jedan CHF kredit iz 2007. na rok otplate od 20 godina u iznosu 620 000 kuna (145 000 CHF), čija se glavnica u trenutku konverzije popela na čitavih 700 000 kuna (100 000 CHF) nakon 8 godina redovne otplate, gdje je tečaj odnosno glavnica rasla do čitavih 80%, u kojemu su kamatne stope nezakonito rasle od 4,2% sve do 6,2% (što je rast kamate od čitavih 47%), nedvojbeno se vidi da je smanjenje preostale glavnice u konverziji iznosilo 31%, dok bi nakon presude to smanjenje na temelju početnog tečaja CHF iznosilo čak 39%, a iznos preplate po presudi bio bi za 450% veći od iznosa preplate koji je utvrđen u konverziji.

U nastavku je grafički prikaz te usporedbe:

 

 

Elvis Sudar, predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak, upozorio je da je kolektivna presuda za nepoštene kamate donesena je još 2014., a zastara potraživanja za preplaćene kamate nastupa u lipnju 2019.:

- Sve je manje vremena za privatne tužbe, a ljudi koji su konvertirali kredite još uvijek nemaju pravnu sigurnost za svoje tužbe, i ne znaju sa sigurnošću imaju li pravo na obeštećenje. Konverzija nije bila obeštećenje dužnika, nego socijalna mjera koja je ponudila slamku spasa korisnicima toksičnih kredita koji su upali u živo blato nezakonite promjenjive kamate i podivljale valutne klauzule. Vrhovni sud RH ima dvije revizije povodom toga na odlučivanju, jednu od lipnja 2018., a drugu od listopada 2018. To pitanje za Vrhovni sud nije novost, i Vrhovni sud itekako zna da to pitanje visi u zraku već 3 godine. Za odluku Vrhovnoga suda o zastarama trebalo je 3 mjeseca, a na ovu odluku čekamo već pola godine. Čekati se više ne smije. Odluka je morala biti donesena jučer - prenosi Sudarove riječi Udruga Franak u svom priopćenju.

23. lipanj 2024 19:58