Aktualno
StoryEditor

Uloga MBA programa u budućnosti je educirati kvalificiraniji i profesionalniji menadžment

27. Veljača 2017.

MBA obrazovanje se s vremena na vrijeme kritizira i valorizira. Jedni tvrde da MBA programi poslodavcima ne osiguravaju kvalificirane i obrazovane zaposlenike, a neki MBA programe osporavaju smatrajući ih previše podložnima promjenama kako bi se udovoljilo zahtjevima poslovnog okruženja koja se ubrzano mijenjaju.

Uloga poslovnih škola u budućnosti

Prema stručnom mišljenju prof. Barbare Stöttinger, dekanice poslovne škole WU Executive Academy iz Beča, svrha poslovnih škola, ciljane skupine, nastavni programi i pedagogija MBA programa moraju se dubinski sagledati kako bi se utvrdila njihova buduća uloga u društvu. Trebaju li poslovne škole iznova razmotriti ambiciozne ciljeve svojih osnivača, to jest obrazovati profesionalne grupe menadžera koji zaslužuju jednako poštovanje u društvu kao i liječnici i pravnici? Poslovne škole trebaju biti jasne o svojoj ulozi u nastojanju da menadžment učine još kvalitetnijim odnosno profesionalnijim.

„Soft skills“, etika i interkulturalna znanja

“Soft skills“ su oduvijek bile važan atribut uspješnih menadžera. Međutim, kako bi se upravljalo sve kompleksnijim dijalogom između više interesnih grupa i tvrtki, vrijednost takvih vještina vjerojatno će se u budućnosti i dalje povećavati. Tehnička potkovanost menadžera i njihovo poznavanje osnova poslovanja sve češće postaju neophodnima. Ono u čemu će se menadžeri i osobe na upravljačkim pozicijama razlikovati biti će upravo ”soft skills”. Čitava etička i CSR debata isprepletena je u sve složenijem i međusobno ovisnom popisu globalnih problema. Posljedično tome, poslovne škole također su pred izazovom dati smjernice o tome kako bi budući lideri trebali pristupiti gorućim globalnim pitanjima.

Globalna konkurencija, sourcing, financiranje i kupci pojačali su potrebu za educiranjem menadžera koji posjeduju razumijevanje i osjetljivost između različitih kultura. Kao posljedica toga, poslovne škole bore se za osmišljavanje iskustva učenja koje pruža međunarodno eksponiranje i poticanje kulturnog razumijevanja između različitih kultura.

MBA u budućnosti.

Jedna stvar je jasna u budućnosti će, primjerice u 2020. i dalje postojati MBA programi. Međutim, kurikulum MBA programa vjerojatno će postati mnogo složeniji. MBA polaznici trebaju postati svjesniji problema s kojima se društvo susreće i stvari doživjeti u praksi. Osim prenošenja potrebnih osnova poslovanja, poslovne škole morat će ispuniti svoju obvezu da daju dodatne vrijednosti - vrijednosti koje se internaliziraju i dobivaju od  profesionalnih menadžera. To je nedvojbeno mnogo teže nego podučavati tehničke vještine.

„Tehnologija će također imati snažan utjecaj na nastavne metode. Studenti i, posebno, zaposleni menadžeri koji se upisuju na Executive MBA program već sada imaju neprestan pristup materijalu za učenje neovisno o vremenu i lokaciji. Sofisticirane platforme učenja na daljinu koje dopuštaju sinkronu i asinkronu komunikaciju, razmjenu datoteka i video komunikaciju pomoću koje profesori drže nastavu na nekoj drugoj svjetskoj lokaciji i sveučilištima nagovještavaju ono što tek dolazi. Ipak, vjerujem da komunikacija uživo i interakcija razredne nastave neće biti u potpunosti zamijenjena učenjem na daljinu. Emocionalno vezanje i iskustva zajedničkih obroka s kolegama iz grupe i profesorima vjerojatno neće biti zamijenjena čak niti najsofisticiranijom tehnologijom još neko vrijeme“, zaključila je prof. Barbara Stöttinger, dekanica poslovne škole WU Executive Academy.

Kada je riječ o stvaranju novih programa ili prilagodbi postojećih prema izazovima budućnosti, WU Executive Academy uvijek nastoji biti korak ispred. Prilikom uvođenja novih inovativnih formata učenja poput Children coaching managers (Djeca podučavaju menadžere) ili Rethink Leadership – be mindful! (Razmislite o vodstvu – uzmite sve u obzir), menadžeri imaju priliku "doživjeti" svoje principe vođenja napuštajući tradicionalno kognitivno učenje i istraživati ih iz potpuno nove perspektive. U isto vrijeme, WU Executive Academy svojim programom nastoji obuhvatiti najnovije trendove vodstva. Koncept odgovornog vodstva, primjerice, podrazumijeva holistički pristup osmišljen kako bi MBA studentima omogućio da razviju svoj potencijal tijekom programa, pomažući im da postanu bolji vođe. Umjesto da se bave temama etike ili održivost u odvojenim modulima, oni su sastavni dio cjelokupnog MBA-a.

27. studeni 2022 17:36