Aktualno
StoryEditor

Unatoč slabom rublju vlasnik Zare zabilježio porast dobiti u prvom polugodištu

12. Rujan 2018.

Španjolski maloprodajni div Inditex, vlasnik Zare, izvijestio je u srijedu o blagom rastu prihoda i neto dobiti u prvoj polovini fiskalne godine, povisivši ujedno procjenu njihova rasta u ostatku godine unatoč snažnom euru. U šestomjesečnom razdoblju zaključno sa srpnjem ukupni su neto prihodi najvećeg lanca trgovina odjećom u svijetu porasli tri posto, na 12 milijardi eura.

Iskazano u lokalnoj valuti, prihodi su uvećani osam posto. Neto dobit kompanije uvećana je tri posto, na 1,41 milijardu eura. Izvršni direktor Pablo Isla istaknuo je snažne rezultate u prvoj polovini godine, ističući "jedinstvenu prednost integriranog i održivog poslovnog modela grupe".

>>>Inditex, vlasnik Zare, seli prodaju na internet

Inditex proizvodi većinu odjeće u eurozoni kako bi brzo reagirao na modne trendove ali više od polovine prihoda generira u zemljama izvan područja jedinstvene europske valute. Pritom su valute pojedinih zemalja, poput ruskog rublja i turske lire, u proteklih godinu dana znatno oslabile prema euru u protekloj godini.

"Devizni čimbenici trenutno u velikoj mjeri rade protiv Inditexa", konstatira Anne Critchlow iz Societe Generalea.

U Inditexu pak ističu dobar odaziv kupaca na kolekciju za jesen i zimu, poput haljina s tiskanim uzorkom i vezom i kaputa od samta i procjenjuju da će im prihodi u drugoj polovini godine porasti od četiri do šest posto.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

24. ožujak 2023 10:30