Aktualno
StoryEditor

UNISDR: Riziku od pandemije ne pridaje se dovoljno važnosti, a broj virusa na razinama bez presedana

10. Veljača 2018.

Svijet mora snažnije raditi na spriječavanju izbijanja snažnih zaraznih bolesti poput vrsta gripe koje mogu prijeći sa životinje na čovjeka i mogu ubiti milijune ljudi, rekao je u subotu čelnik Ureda za smanjivanje rizika od katastrofa Ujedinjenih naroda (UNISDR).

Upotreba cjepiva i praćenje bolesti slabo je diljem svijeta jer su opasnosti od pandemija "daleko od očiju, daleko od uma", rekao je Robert Glasser iz UNISDR-a.

>>> Znanstvenici mutirali virus, napravili prvi korak prema univerzalnom cjepivu protiv gripe

"Imali smo pojave novih virusa, a oni mutiraju cijelo vrijeme, poput ptičje gripe, SARS-a... ljudi ih općenito nisu svjesni jer su to pošasti koji se ne pojavljuju toliko često", poručio je za Zakladu Thomson Reuters.

"No jednom kad se pojave mogu biti ekstremno razorni", dodao je Glasser na marginama Svjetskog urbanog foruma, dodavši kako "na tom području ima još puno posla". Različiti tipovi ptičje gripe proteklih su se godina proširili Europom, Afrikom i Azijom, zbog čega se u nekim državama izvršilo masovno klanje peradi, a u Kini smrtno stradalo nekoliko ljudi.

>>>Liječnici savjetuju: ne sprečavajte kihanje, možete imati zdravstvene komplikacije

Stručnjaci tvrde kako je broj tipova virusa koji cirkuliraju i uzrokuju infekcije došao do razine bez presedana. Najviše strahuju kako bi smrtonosni tip ptičje gripe mogao mutirati u pandemičan oblik koji bi se lako mogao širiti među ljudima, što još nije viđeno.

"To bi moglo dovesti do milijuna smrti u svijetu", upozorio je Glasser koji krajem mjeseca odlazi s funkcije.

Svjetska banka je prošle godine izdala "pandemijsku obveznicu" kojoj je cilj pružiti brzu financijsku pomoć u slučajevima zdravstvenih kriza poput izbijanja ebole 2014. godine, što je prvi takvi financijski mehanizam.

30. studeni 2023 15:41