Aktualno
StoryEditor

Upoznajte novog američkog rizničara: ‘ovršnu mašinu‘ Mnuchina

14. Veljača 2017.

Steven Mnuchin, 54-godišnji bivši bankar Goldman Sachsa i holivudski financijer, u ponedjeljak je prisegao za novog tajnika američke riznice (ekvivalent ministra financija) preuzimajući brige i dužnosti povezane s poreznom reformom, financijskom deregulacijom i ekonomskom diplomacijom.

"On će se boriti za smanjenje poreza srednjoj klasi, financijske reforme koje će otvoriti kreditiranje i stvoriti milijune novih poslova, žestoko braniti američki porezni dolar i vašu financijsku sigurnost," rekao je američki predsjednik Donald Trump tijekom ceremonijalne prisege u Bijeloj kući. "On će također braniti naše proizvođačke poslove od onih koji varaju, kradu i pljačkaju".

>>>Trump najavio zaštitu granica od ‘kradljivaca, pustošenja drugih zemalja’

Pobornici slobodne trgovine i globalizma sada nervozno čekaju prve poteze Mnuchina jer će on dobrim dijelom odlučivati o praktičnoj primjeni predizbornih obećanja koje Donald Trump predsjedničkim naredbama ispunjava u žustrom ritmu. Rizničar se treba pobrinuti za financijsku deregulaciju i slabljenje reformskog zakona Dodd-Frank čija je deklarirana svrha sprječavanje uvjeta za nastanak krize ili uvođenje novih, za SAD pogodnijih smjernica o trgovini s Kinom, Kanadom, Meksikom…

"Ja sam predan koristiti punu moć ovog ureda za stvaranje više poslova, borbu protiv terorističkih aktivnosti i financiranja, i ponovno stvaranje ‘velike Amerike‘," rekao je Mnuchin tijekom prisege.

Neposredni izazovi

Mnuchina prvi neposredni izazov očekuje 15. ožujka kada prestaje privremena obustava ograničavanja zaduživanja što bi moglo dovesti do novih poigravanja SAD-a s bankrotom, odnosno propuštanjem plaćanja obaveza. Dva dana kasnije, rizničar će sudjelovati na ministarskom sastanku G20 gdje ga očekuje pregršt teških pitanja o protekcionizmu novog američkog predsjednika.

U travnju, Mnuchin će morati odlučiti o proglašavanju Kine valutnim manipulatorom unutar redovnog polugodišnjeg izvješća Riznice.

"Postoji uistinu otvoreno pitanje hoće li se ova administracija odsjeći od međunarodne monetarne kooperacije, bila riječ o politici tečaja ili stavovima prema multilateralnim institucijama ili međunarodnim regulatornim politikama," konstatirao je bivši službenik u Riznici i Federalnim rezervama Edwin Truman za Reuters.

"Ovršna mašina"

Mnuchin je Goldman Sachs napustio u 2002., njegova investicijska grupa je 2009. kupila propalu banku IndyMac Bank. Uslijedio je rebranding u OneWest koji se pokazao nemilosrdan prema dužnicima i u kratkom roku proveo ovrhu nad 36,000 kućevlasnika zbog čega je banka dobila naziv "ovršna mašina".

OneWest je brzo izrastao u jednog od najvećih zajmodavaca Južne Karoline, Mnuchin je banku prodao u 2015. za 3.4 milijarde dolara.

Novoimenovani rizničar je poznat i po sufinanciranju holivudskih uspješnica, uključujući "Avatar", "American Sniper" i prošlotjedni box-office hit "The Lego Batman Movie".

https://www.youtube.com/watch?v=XC8c2d_xDCI

07. prosinac 2022 13:28