Aktualno
StoryEditor

Urod pšenice porastao 10 posto u odnosu na lani

04. Rujan 2018.

Ovogodišnji urod pšenice procijenjen je na 753 tisuće tona, što je za 10,4 posto više od prošlogodišnjeg, a povećan je i urod uljane repice, dok je pad zabilježen kod ječma i zobi, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS) u ranim procjenama važnijih ranih usjeva.

Po podacima DZS-a, pšenica je bila zasijana na 142 tisuće hektara, a očekivani prirod je 5,3 tona po hektaru ili ukupno 753 tisuće tona, što je 10,4 posto više nego lani.

Iz DZS-a pojašnjavaju da uzrok procijenjenom ovogodišnjem povećanju proizvodnje pšenice leži u povećanju žetvene površine, i to za 26 tisuća hektara.

Proizvodnja uljane repice povećana je, pak, za 8,8 posto u odnosu na ostvarenu proizvodnju godinu dana prije. Na zasijane 53 tisuće hektara ovogodišnji urod procijenjen je na 148 tisuća tona, pri čemu je očekivani prirod 2,8 tona po hektaru, pokazuje procjena DZS-a za 2018. godinu.

>>> Pšenicu ugovorene kvalitete otkupljivač je dužan preuzeti i platiti sukladno ugovoru

DZS je nedavno objavio i podatke o ranim procjenama zasijanih površina važnijih usjeva u ovoj godini, koji između ostalog ukazuju i na rekordnu sjetvu uljane repice, najveću od 1990. godine.

Pritom je površina zasijana tom kulturom u 2018. povećana za četiri tisuće hektara ili za 8,2 posto u odnosu na lani, na navedene 53 tisuće hektara.

S druge strane, procjenjuje se da je prirod ječma smanjen za 13,8 posto, na 224 tisuće tona. Ukupno je pod ječmom bilo 52 tisuće hektara, a procijenjeni urod po hektaru iznosi 4,3 tone.

Urod zobi je ove godine pak manji za 5,9 posto i procjenjuje se na ukupno 64 tisuće tona. Pod zobi je bilo 22 tisuće hektara, a očekivani prirod po hektaru je 2,9 tona, pokazuju rane procjene uroda važnijih usjeva u 2018. godini.

"Proizvodnja ječma i zobi smanjila se zbog smanjenog priroda po hektaru, i to za ječam 500 kilograma po hektaru, a za zob 100 kilograma po hektaru", napominju iz DZS-a.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

12. lipanj 2024 16:29