Aktualno
StoryEditor

Varaždinci pobjednici Statističke olimpijade za srednjoškolce

06. Travanj 2018.

Iako je tijekom dodjele nagrada svirala pjesma Simply the Best Tine Turner i Queenov hit We are the Champions, možda bi prikladnije bilo čuti kajkavsku popevku Ja sem Varaždinec.

Ekipe iz Varaždina pobjedile su u obje kategorije Statističke olimpijade, prvog statističkog natjecanja za srednjoškolce koje je organizirao Državni zavod za statistiku. Proglašenje pobjednika održano je u petak u Zagrebu, u hotelu Panorama. Na olimpijadi se natjecalo više od 1 500 sudionika, 520 ekipa i 88 škola, a prijava je bilo iz svih županija.

>>>Hrvatskoj nedostaju kadrovi jer je statistika studentima dosadna

Žiri koji je odlučivao o pobjednicima sastojao se od Maje Pekač, Nenada Bakića, Tonija Miluna, Marka Krištofa, Ksenije Dumičić, Lea Mršića, Lidije Kralj i Zorana Vakule, koji su svi u konačnici i prezentirali nagrade pobjednicima.

- Nismo mogli ni sanjati ovoliki odaziv, stvarno smo ponosni na sve. Pokušali smo prikazati statistiku na jednostavan način i približiti je srednjoškolcima. Važno je da mlađe generacije prepoznaju koliko je bitno biti matematički i informatički pismen, izjavio je Marko Krištof.

Prvu nagradu u kategoriji za učenike 3. i 4. razreda osvojila je ekipa AdAstra iz Prve gimnazije iz Varaždina koja se sastoji od mentorice Jelene Gusić te učenica Vide Vertuš i Stelle Žunić. Srebro je otišlo učenicima iz gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, dok su trećeplasirane bile učenice Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke.

>>>Umirovljeni statističar riješio matematički problem desetljeća dok je četkao zube

- Osjećam izuzetno veselje kao profesorica matematike. Naše srednje škole zaista imaju velik potencijal u matematici i to ste vi pokazali, rekla je Lidija Kralj obraćajući se mladim statističarima i njihovim roditeljima okupljenim u hotelu Panorama.

U kategoriji za učenike 1. i 2. razreda, zlatom su se okitili također Varaždinci, iz ekipe Trickyone koju sačinjavaju David Copak, Filip Kovačić i Tomislav Kereži kao učenici Elektrostrojarske škole Varaždin i Martina Novak kao njihova mentorica. Drugo mjesto u toj kategoriji osvojili su učenici XV gimnazije, a bronca je završila oko vrata učenicima Ekonomske i Srednje strukovne škole iz Velike Gorice.

>>>Hrvatski srednjoškolci timskim radom osvojili tri zlata i tri srebra na Prirodoslovnoj olimpijadi EU

Posebnu nagradu, opisno nazvanu ‘za neodustajanje usprkos svim preprekama‘ dobio je Petar Kuruc, koji je predao svoj rad bez pomoći mentora, bez ekipe i unatoč činjenici da je u procesu završio u bolnici. Osim fizičke nagrade, osvojio je i simpatije publike koja ga je nagradila najvećim aplauzom.

Prilikom dodjele spomenuto je da u zemlji ima previše negative, da je cinizam infestirao cijelu državu, a Twitter pogotovo i da je upravo zato ova nagrada toliko bitna.

Prolazak u drugi krug izborilo je 106 najboljih ekipa, od kojih se šestero navedenih okitilo medaljama na službenoj ceremoniji održanoj u petak. Osim medalja, pobjednici su dobili pravo predstavljanja Hrvatske u europskoj fazi natjecanja. Tri najbolje ekipe iz svake kategorije, učenici 1. i 2. te 3. i 4. razreda sa svojim će se vršnjacima natjecati za titulu najbolje ekipe srednjoškolaca statističara.

07. kolovoz 2022 19:52