Aktualno
StoryEditor

Varaždinski FOI razvija projekt Internet stvari - okvir interoperabilnosti

29. Svibanj 2018.

Na Fakultetu organizacije i informatike trenutno je u provedbi projekt Internet stvari – okvir interoperabilnosti (IoTIF) koji financira Hrvatska zaklada za znanost, a čiji je voditelj prof. dr. sc. Neven Vrček.

>>>HT-ova mreža za internet stvari komercijalno dostupna početkom svibnja

Cilj projekta je razviti okvir interoperabilnosti za Internet stvari koji će omogućiti automatizirani reustroj i interoperabilnost pametnih uređaja povezanih u mrežu, a rezultati prve tri godine provedbe projekta poslužit će kao baza za integrirani eksperiment koji je predviđen u zadnjoj godini projekta.

Posebnost ovog projekta je mogućnost praktične primjene njegovih rezultata u suradnji s gospodarskim sektorom te unaprjeđenje naših života.

>>>HT raspisao natječaj ‘Generacija Next’ vrijedan 700.000 kuna

Razvoj platforme DotHub.io, proizašao je iz rada na projektnim aktivnostima, a samu platformu razvijaju član projektnog tima dr. sc. Boris Tomaš i start-up Zero Molecule koji su pokrenuli bivši studenti FOI-ja. U njenom je razvoju korištena infrastruktura projekta IoTIF, a prvi uređaj povezan na Internet putem ove platforme je rampa na službenom parkiralištu kod zgrade FOI 2.

>>>Trendovi u telekomunikacijama: Blockchain diže rejting ‘nesigurnom’ internetu stvari

Rampom je moguće upravljati putem aplikacije za pametne telefone koju će se moći preuzeti s Interneta. Zbog sigurnosnih ograničenja, rampu je moguće podići samo kada se nalazite u njezinoj blizini, a korištenje aplikacije može se ograničiti na samo određenu skupinu korisnika. Sljedeći je korak u razvoju automatizacija, a neke od ideja su automatsko podizanje rampe kada joj se korisnik dovoljno približi, upravljanje glasom ili podizanje rampe na temelju optičkog prepoznavanja registarskih tablica automobila.

18. travanj 2024 13:41