Aktualno
StoryEditor

Velimir Šonje predstavio knjigu ‘Euro u Hrvatskoj: za i protiv‘

30. Svibanj 2019.

U Kaptol Boutique Cinema predstavljena je nova knjiga Velimira Šonje Euro u Hrvatskoj: za i protiv u nakladi Ekonomskog laba.

Knjigu je predstavio dr. Vuk Vuković, a u panel raspravi sudjelovali su i prof. dr. Marijana Ivanov te prof. dr. Josip Tica s EFZG te doc. dr. Kristijan Kotarski s FPZG.

Šonje je istaknuo da uvođenje eura nije samo ekonomsko, nego i političko pitanje, ali se o njemu premalo javno i stručno raspravlja. Primjer je činjenica, koja je domaćoj javnosti malo poznata, da hrvatski guverner glasujući na Upravnom vijeću Europske središnje banke (ECB) ima glas jednake težine kao i svi ostali guverneri i članovi Izvršnog odbora banke.

Šonjina je glavna teza da euro nije nametnuta, ‘umjetna‘ valuta, već je nastala kao rezultat logične ekonomske i financijske evolucije. Monetarne asocijacije i aranžmane u Europi pratimo već 150 godina od Latinske monetarne unije, a Hrvatska ima dugu tradiciju otvorenosti i korištenja stranih valuta, zbog čega vlastita valuta nije mogla poprimiti karakteristike kakve imaju dolar ili jen.

- Valutna pitanja se ne mogu svesti na modele u udžbenicima - treba ih razmatrati u kontekstu povijesti, veličine i drugih karakteristika konkretnih zemalja o kojima raspravljamo - istaknuo je Šonje.

Knjiga objašnjava povijesnu evoluciju monetarnog sustava u Europi i hrvatskog monetarnog sustava, te upoznaje čitatelja s argumentima za i protiv uvođenja eura u Hrvatskoj. Šonje propituje Eurostrategiju Vlade i HNB-a, te inzistira na jasnoj tezi ili za ili protiv, jer smatra da kompromisne političke konstrukcije ‘da ali još nismo spremni‘ nemaju smisla.

Knjiga se dotiče i otvorenih pitanja nedovršene konstrukcije europodručja, odnosno činjenice da monetarna unija u Europi nije ujedno i fiskalna unija, a fiskalna pravila postavljena su vrlo rigidno. Zbog toga se postavljaju dvije vrste pitanja: hoće li sve zemlje imati dovoljan manevarski prostor da fiskalnom politikom odgovore na izazov neke sljedeće krize, i neće li anti-EU pokreti u rigidnim fiskalnim pravilima pronalaziti alibi za napade na institucije Unije što će voditi njihovoj destabilizaciji?

25. ožujak 2023 08:43