Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Bruni Marsu ključni Grammyji, a Kraftwerku prvi nakon 50 godina

29. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=RzZtewatIEc

R&B glazbenik Bruno Mars neočekivani je uvjerljivi pobjednik ovogodišnje dodjele američkih glazbenih nagrada Grammy, osvojivši nagrade u svim ključnim kategorijama unatoč dominaciji rap zvijezda Jay-Z-ja i Kendricka Lamara u nominacijama.

Bruno Mars osvojio je nagradu za pjesmu godine za "That‘s What I Like".

U toj su kategoriji nominirani bili i "Despacito" Luisa Fonsija, "4:44" Jay-Z-ja, "Issues" Julije Michaels i "1-800-273-8255" Alessije Care.

Marsov album "24K Magic" proglašen je također albumom i snimkom godine, te najboljim R&B albumom.

>>>VIDEO: Američke glazbene nagrade: Bruno Mars izvođač godine

Jay-Z nije potvrdio svoju prvu nominaciju za album godine koju je izborio njegov "4:44". Dosada je osvojio ukupno 21 Grammy.

Time je Bruno Mars na ovogodišnjim Grammyjima osigurao prevlast R&B-ju u odnosu na hip hop, čije su zvijezde Jay-Z i Kendrick Lamar unatoč većem broju nominacija ostale bez nagrada u ključnim kategorijama.

Prošle je godine hip-hop istisnuo rock s pozicije dominantnog žanra u američkoj muzici.

https://www.youtube.com/watch?v=PMivT7MJ41M

Lamarov album "DAMN" i singl "Humble" osvojili su ove godine pet nagrada uglavnom u kategoriji rap glazbe.

>>>Ed Sheeran i Kendrick Lamar trijumfirali na dodjeli nagrada MTV-a

Najboljim pop albumom proglašen je ove godine "Divide" Eda Sheerana a najboljim rock albumom "A Deeper Understanding" grupe The War on Drugs.

Najbolji je alternativni glazbeni album "Sleep Well Beast" The Nationala a najboljom novom umjetnicom članovi američke akademije diskografske umjetnosti proglasili su Alessiju Caru.

>>>VIDEO: Elton John nakon oproštajne turneje odlazi u mirovinu

Na crvenom su tepihu brojne glazbenice i glazbenici nosili ili držali bijele ruže u znak podrške jednakosti žena i njihovoj sigurnosti od seksualnog uznemiravanja, koju je emocionalnom izvedbom pjesme "Praying" na dodjeli posebno istaknula i Kesha.

Gotovo 50 godina nakon osnivanja, Kraftwerk osvojio prvi Grammy

https://www.youtube.com/watch?v=gg7CSMFpwao

Gotovo pola stoljeća nakon osnivanja, legendarna njemačka skupina elektroničke glazbe osvojila je u nedjelju prvi Grammy u kategoriji najbolje elektroničke dance glazbe za live nosač zvuka "3-D The Catalogue".

Kraftwerk se smatra grupom koja je utemeljila elektroničku glazbu i koja je od samog početka sedamdesetih godina koristila sintesajzere, vokodere i uređaje vlastite proizvodnje, ali i minimalističke aranžmane i ritmičke petlje neumorno ponavljane.

Album je zvučna snimka popraćena dokumentarcem o nizu koncerata održanih u velikim svjetskim muzejima, posebice Tate Modern u Londonu ili MoMA-i u New Yorku.

Nijedan član grupe nije došao primiti nagradu na pozornici Madison Square Gardena u New Yorku gdje je organizirana svečana dodjela nagrada Grammy ove godine.

>>>Vesela glazba potiče kreativnost

Njegovi članovi objasnili su da žele stvarati glazbu više kao mašine nego kao ljudska bića predstavljajući se na pozornici ili video-spotovima kao roboti. Usprkos tome, njihova glazba bila je melodična i ostavljala je prostor glasu i pjevanju.

Ta je revolucionarna glazba brzo doživjela pravi komercijalni uspjeh, a album "Autobahn" iz 1974. našao se blizu najprodavanijih u brojnim zemljama, uključujući SAD. Nekoliko njegovih naslova, primjerice "Autobahn", "The Robots", "The Model" ili "Trans Europe Express" postali su klasici elektroničke glazbe.

27. veljača 2024 03:32