Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Pogledajte kako će hrvatski robot ‘Škaro‘ raditi u skladištima Orbica, Atlantica i Tokića

11. Veljača 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=Yb6SU2jnRB4

Atlantic Grupa, Orbico i Tokić, tri velike hrvatske multinacionalne kompanije, u veljači počinju pilot-projekt u kojem će ‘probni rok‘ odrađivati autonomni logistički robot s nadimkom Škaro iza kojeg stoji osječko-zagrebačka tvrtka Gideon Brothers. Riječ je o proizvodu koji može nositi čak 800 kilograma tereta, a opremljen je i vizualnom percepcijom.

- Te tri kompanije su se pokazale vrlo spremnima za naše nove tehnologije. U njima provodimo pilot-projekte od kojih prvi kreće u veljači. Projekti će trajati dva do četiri mjeseca, nakon čega slijedi investicijska odluka. Trenutačno pregovaramo i s nekoliko potencijalnih velikih klijenata u inozemstvu – rekao je Milan Račić, glavni direktor za rast i suvlasnik Gideon Brothersa.

Europska robotska revolucija započinje u Zagrebu, rekao je Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suvlasnik Gideon Brothersa, na predstavljanju Škare investitorima i hrvatskim tvrtkama. Spomenuti robot ujedno je njihov prvi komercijalni proizvod, a ukupna ulaganja, od strane 21 investitora, dosegnula su 16,3 milijuna kuna u 2018. godini, u dva kruga financiranja. Projekt je privukao pažnju i investitora iz Silicijske doline, odnosno SparkLabs Global Venturesa, Plug and Play Venturesa i Hardware Cluba.

Skladištima u nevolji u pomoć stiže robotska ruka 

Ovaj robot u skoroj bi budućnosti mogao ne samo zamijeniti dio radnika u skladištima, već i djelomično riješiti problem s nedostatkom radne snage u tom sektoru.

- Radnici u skladištima peto su najtraženije zanimanje u Hrvatskoj. Drugim riječima, ova je radna mjesta zapravo vrlo teško popuniti ne samo velikim međunarodnim korporacijama, nego i hrvatskim tvrtkama i obrtima. Ako se neka kompanija neprekidno muči s pronalaženjem dovoljnog broja radnika teško im je planirati razvoj i održati kvalitetu usluge. Svima je jasno kakav utjecaj na poslovanje i zadržavanje klijenata mogu imati kašnjenja ili greške u isporuci. Naši autonomni roboti omogućuju automatizaciju dijela logističkih operacija zahvaljujući čemu kompanije mogu postojeće zaposlenike usmjeriti na važnije i zanimljivije zadatke, naglašava Račić.

Njihova tehnologija, ističe, ima prednost pred većinom inozemnih konkurenata jer ne treba graditi nova, posebno prilagođena skladišta te je moguće krenuti i sa samo nekoliko robota koji će se na siguran način uklopiti u radnu okolinu i olakšati rad postojećim zaposlenicima, dakako uz postepenu prilagodbu.

Pogledajte video na kojem se demonstrira kako funkcioniraju roboti Gideon Brothersa.

https://www.youtube.com/watch?v=zDJU_HjCayw

Globalne ambicije 

Iako je Gideon Brothers na tržištu manje od dvije godine, ambicija im ne nedostaje.

- Nema apsolutno nikakve dvojbe da će autonomni logistički roboti ući u široku primjenu u logistici i proizvodnji. Uvjereni smo da imamo odličan proizvod i da smo na putu da postanemo jedan od vodećih globalnih igrača. Neprekidno zapošljavamo i očekujemo da će naš tim i dalje rasti. Sama činjenica da smo kao poslodavac toliko zanimljivi stručnjacima iz ovog sektora – za kojima je velika potražnja – govori o snazi naše vizije i konkurentnosti naše tehnologije. Niz naših zaposlenika već su preskočili ponude iz inozemstva jer im Gideon Brothers nudi izazovan posao i priliku da rade na razvoju napredne tehnologije. Vizija Gideon Brothersa jest postati globalni lider u segmentu autonomnih logističkih robota, zaključio je Matija Kopić.

Kompanija Gideon Brothers osnovana je 2017. godine i od samog početka fokusirana je na razvoj proizvoda baziranih na sustavima za robotsku autonomiju temeljenu na vizualnoj percepciji koja kombinira stereoskopske kamere i duboko učenje. Trenutno broje više od pedeset zaposlenih, među kojima je šest doktora znanosti te dvadeset i sedam magistara s područja robotike i umjetne inteligencije.

06. lipanj 2023 22:09