Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Umirovljenici poslali teške poruke ‘socijalno autističnoj Vladi’

10. Listopad 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=2qNwa4pqrF0

Prosvjed u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) pod sloganom "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti" održan je u utorak u podne u Zagrebu, Puli, Splitu, Osijeku i Slavonskom Brodu, dok je u Zadru otkazan, sa zahtjevom za povećanjem mirovina i njihovim pravednijim izračunom.

Na glavnom zagrebačkom trgu izneseni su zahtjevi za povećanjem mirovina 19 posto umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. s reobračunom do danas, povećanjem aktualne mirovine za 14 posto od 1. siječnja 2018., uvođenjem minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće, te uvođenjem nacionalne mirovine.

Članovi SUH-a protive se vraćanju zdravstvene riznice u državni proračun i poskupljenju dopunskog osiguranja, te traže pravo na suodlučivanje pokretanjem redovitog rada Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Među više od tisuću okupljenih prosvjednika neki su nosili transparente na kojima je pisalo "Za više radničke mirovine, a ne povlaštene", "Ustaj treća dob, kopaju nam grob", "Mi smo izgradili, vi ste opljačkali", "Siromaštvo je najgori oblik nasilja" i "Umirovljenici neće mirovati".

Oko 100.000 umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovine niže od 500 kuna, zato sve više umirovljenika preživljava kopanjem po smeću i skupljanjem plastičnih boca i ostatka hrane. To je velika sramota.

Zagreb: Imamo socijalno autističnu Vladu

Predsjednica SUH-a Jasna Petrović poručila je kako su umirovljenici, koji čine ukupno četvrtinu stanovništva, obespravljeni, osiromašeni i poniženi.

Vlast tvrdi da su naši zahtjevi pretjerani i nerealni i da smo dobili 2,1 posto povećanja mirovina, što je najviše u posljednjih osam godina. Imamo socijalno autističnu Vladu, vidjet ćemo koliko će potrajati, poručila je Petrović.

"Dajte prvo gladnima, žednima i ozeblima, budite milosrdni, jer u suprotnom nećete dugo trajati, pojest će vas vaša pohlepa i socijalna indiferentnost", rekla je Petrović.

Upozorila je kako ima novca za kupnju borbenih zrakoplova i limuzina sa zatamnjenim staklima, ali ne i za povećanje mirovina, kao i da imamo sve više bogatih i siromašnih građana.

Zamjenik predsjednice SUH-a Milan Tomičić naveo je da povećanje od 2,1 posto prosječne mirovine (2316 kuna) iznosi 47 kuna, ocijenivši to ponižavajućim, tim više jer 57 posto umirovljenika ima ispodprosječnu mirovinu, a gotovo njih 83.000 ima mirovinu nižu od 1000 kuna.

Prosvjed su podržali predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever .

Split: Umirovljenici svakodnevno "štrajkaju glađu"

Na prosvjedu splitskih umirovljenika na zapadnoj obali Rive okupilo se oko 1000 ljudi koji su nosili hrvatske zastave i transparente s natpisima "Kriminal u temelju RH," "50 posto mirovina ispod granice siromaštva", "Prosječna mirovina - 37 posto prosječne plaće" i "Mladi iz zemlje, stari u zemlju".

Zatraženo je od gradonačelnika Andre Krstulović Opare da najmanje jednom godišnje primi predstavnike umirovljeničkih udruga i održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o problemima umirovljenika i građana treće životne dobi, kojih u Splitu ima više od 50.000.

"Umirovljenici nemaju vremena za čekanje, oni su očajni i ljuti jer im je oduzeto temeljno dostojanstvo i ravnopravnost",

"Tražimo od gradske uprave da oformi službu za građane iznad 65 godina starosti, te da se već u ovom mandatu Gradske uprave planira izgradnja jednog ili dva doma za stare i nemoćne osobe," navodi se u proglasu koji je pročitan na prosvjedu.

Također se traži otvaranje dnevnih boravaka u Splitu s dva dnevna obroka za stare i nemoćne, te da Grad Split pokrene inicijativu za izgradnju hospicija i za žurno osnivanje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje.

Potpredsjednica SUH-a Asja Tomin zamjerila je političarima što su im umirovljenici društveni teret, dometnuvši kako je "našim umirovljenicima štrajk glađu svakodnevica."

Oko 100.000 umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovine niže od 500 kuna, zato sve više umirovljenika preživljava kopanjem po smeću i skupljanjem plastičnih boca i ostatka hrane. To je velika sramota, kazala je Tomin.

Za vrijeme prosvjeda povremeno su se, kad su govornici spominjali riječ političari, iz publike čuli uzvici "Lopovi, lopovi".

Pula: Gdje je nestala briga za socijalnu pravdu

Petstotinjak građana, većinom umirovljenika, okupilo se na Trgu Portarata u Puli, gdje je predsjednica pulske podružnice SUH-a Mirjana Dika Dužman ustvrdila kako se položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije poboljšao ni za milimetar, stoga je zatražila poduzimanje konkretnih mjera na poboljšanju njihova standarda.

"Umirovljenici nemaju vremena za čekanje, oni su očajni i ljuti jer im je oduzeto temeljno dostojanstvo i ravnopravnost", kazala je Dika Dužman. Predsjednik istarskog SSSH-a Slobodan Kapor upitao se gdje je nestala briga za ostvarivanje načela socijalne pravde kao jednog od ustavnih načela i gdje je država kakvu je obećala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u noći izborne pobjede, kada je obećala da će Hrvatska biti jedna od najrazvijenijih zemalja EU-a.

Mnogi umirovljenici prinuđeni su na preživljavanje i gaženje svoga dostojanstva skupljanjem plastičnih boca, istaknuo je Kapor upozorivši kako umirovljenici nemaju više vremena za čekanje.

"Tražimo poduzimanje konkretnih mjera na poboljšanju standarda umirovljenika, a ne ponavljanje kurtoaznih fraza i obećanja o dostojanstvu treće životne dobi, posebice pred izbore kada su glasovi ‘penzića‘ više nego poželjni, a često i presudni u formiranju vlasti", poručio je Kapor.

Položaj umirovljenika u Slavonskom Brodu najbolje opisuje to što tijekom zime stotinjak umirovljenika vrijeme provodi u trgovačkim centrima kako bi se ugrijali ili uštedjeli na grijanju kod kuće, dodao je Rakitić.

Osijek: Previše umirovljenika zbog "poticajnih mirovina"

Prosvjed u Osijeku održan je na Trgu slobode, u središtu grada, gdje je predsjednik županijskog povjereništva SUH-a Mato Obradović kritizirao vlasti iz 90-tih godina, koje su ljudima davale "poticajne mirovine", ustvrdivši kako je tada u mirovinu otišlo oko 600.000 ljudi, pa je normalno da danas ima previše umirovljenika.

Obradović problematičnim drži i podatak o oko 180.000 korisnika povlaštenih mirovina, koji su se, "izdignuli iznad hrvatskog društva" iako Ustav svim građanima jamči istu kvalitetu života.

Ustvrdio je kako ih Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ne poziva na razgovore o rješavanju umirovljeničkih pitanja, sa čime se umirovljenici neće pomiriti, što su pokazali i današnjim prosvjedom.

"Ako bude trebalo ići ćemo dalje, i sindikalnim načinima ćemo se boriti za naša prava", dodao je.

Slavonski brod: Umirovljenici se griju u trgovačkim centrima

Oko 400 prosvjednika okupilo se na središnjem gradskom trgu u Slavonskom Brodu kako bi upozorili na vrlo težak materijalni položaj većine umirovljenika i potrebu da se novim zakonskim rješenjima umirovljenici zaštite od daljnjeg pogoršavanja.

"Prosvjedujemo jer nas nitko ne uvažava. Mirovine u Brodsko-posavskoj županiji su najniže u cijeloj Hrvatskoj. Prije dvije i pol godine kroz tri vlade i četiri ministra tražili smo dijalog, ali se nitko nije odazvao na zaustavljanje nazadovanja položaja umirovljenika", rekao je predsjednik podružnice SUH-a u Brodsko-posavskoj županiji Stjepan Rakitić.

Umirovljenici u selima, jednako loše žive kao i ovi u gradu. Na selu su pretežno poljoprivredne mirovine u visini od 500 do 1500 kuna, istaknuo je Rakitić.

Položaj umirovljenika u Slavonskom Brodu najbolje opisuje to što tijekom zime stotinjak umirovljenika vrijeme provodi u trgovačkim centrima kako bi se ugrijali ili uštedjeli na grijanju kod kuće, dodao je Rakitić.

Zadar: Prosvjed otkazan

Prosvjed umirovljenika u Zadru, koji se trebao održati u 16 sati na Poljani pape Ivana Pavla II, odgođen je zbog tehničkih problema i loših vremenskih uvjeta, zbog čega organizator nije uspio postaviti pozornicu na kojoj se trebao odvijati program, potvrdio je Hini Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH-a u Zadru.

Prosvjed će se održati za nekoliko dana, do kraja ovoga tjedna, samo moramo  biti sigurni u dobre vremenske uvjete, najavio je Uranija.

20. travanj 2024 05:48