Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Već gotovo dva stoljeća lutke u Lisabonu imaju svoju bolnicu

19. Prosinac 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=ZqRdZRdPdpQ

"Bolnica za lutke", osjetljive igračke koje se brižno i s ljubavlju popravljaju i skupljaju već petu generaciju, smještena je u malenoj trgovini u staroj lisabonskoj gradskoj jezgri.

Lutke koje imaju svaka svoj "bolnički karton", povjerene su ondje brizi vještih ruku triju "liječnica" koje im vraćaju oči, ruke ili novu kosu, koje pomno izabiru među stotinama "rezervnih dijelova" složenih u ladicama.

>>>Rudolf je ženka

Ustanova osnovana 1830. opisuje se u turističkom vodiču kao jedna od najstarijih "bolnica za lutke" koja je još operativna i kao jedna od najboljih trgovina igračkama u svijetu. Ponosna na taj dobar glas, vlasnica Manuela Cutileiro, unatoč tome ostala je skromna.

- Radimo u svom kutku i ne brinemo se za rekorde i statistike, rekla je za AFP.

Njezini klijenti su "muzeji i kolekcionari, a ponajviše privatne osobe koje su sentimentalno vezane za te predmete", rekla je bivša učiteljica kojoj su danas 72 godine.

>>>Londonski V&A posvetio izložbu medvjediću Winnie the Poohu

Povijest obiteljske tvrtke počinje u 19. st. sa "starom damom" Carlotom da Silva Luz koja se bavila proizvodnjom krpenih lutaka sjedeći pred svojom trgovinom ljekovitim biljem na trgu Praca da Figueri, gdje je tada bila otvorena tržnica. Postupno je ljekovito i aromatično bilje ipak prepustilo mjesto lutkama koje danas ispunjavaju izlog trgovine, ali i čitav muzej na prvom katu.

Oko 4000 lutaka poredano je od poda do stropa prostorijama uz radionicu gdje se njeguju one "bolesne". Ondje se mogu naći stogodišnjakinje s porculanskom glavom, lutke u narodnim nošnjama iz različitih dijelova Portugala te nekoliko modernih Barbika.

30. studeni 2023 07:08