Aktualno
StoryEditor

VIDEO: Više od 3.500 okultnih tekstova iz davnina dobiva ‘suvremeni predznak e-‘

28. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=X9P97Zx4FOs

Drevni antički tekstovi i neki od najrjeđih dokumenata na svijetu uskoro će biti dostupni za sve i u digitalnom izdanju. Naime, američki pisac Dan Brown je nedavno donirao 300.000 eura poznatoj amsterdamskoj knjižnici Ritman, koju mnogi znaju i kao Bibliothecu Philosophicu, piše openculture.

Njegova donacija amsterdamskoj knjižnici Ritman iskoristit će se kako bi se digitalizirali ključni tekstovi iz zbirke.

>>>Budućnost izdavaštva: Digitalni tisak omogućuje proizvodnju knjige na zahtjev

Knjižnica Ritman sadrži otprilike 4.600 manuskripta napisanih prije 1900. te još 20.000 primjeraka knjiga izdanih od 1900. do danas. A ono što je specifično za ovu zbirku jest da je tematski određena, a pokriva područja alkemije, mistike, astrologije, kao i dragocjene tekstove o hermetičnosti, okultnoj tradiciji koja je započela otprilike u drugom stoljeću poslije Krista i ranim tiskanim izdanjima Biblije i Kurana.

Jedan posebno važan tekst koji će biti digitaliziran je prvi engleski prijevod djela Jakoba Böhme, njemačkog mistika iz 17. stoljeća. Digitalizirat će se i ‘Corpus Hermeticum‘ iz 1472., ‘Spaccio de la bestia trionfanfe‘ Giordana Brune, ručno bojana verzija Biblije iz (1568.-1573.), kao i kopija prvog izdanja Kurana na latinskom (1542.-1543.).

Brown kaže kako svoju ulogu u ovoj važnoj inicijativi očuvanja vrijednih mističnih knjiga smatra velikom časti. Poznati autor bio je, inače, česti gost knjižnice Ritman kada je pisao neka od svojih najpoznatijih djela kao što su Izgubljeni simbol i Pakao.

https://www.youtube.com/watch?v=LJjWhlhdNHE

Ravnateljica knjižnice Esther Ritman poručila je pak da će se zahvaljujući poznatom piscu konačno realizirati njezin san da svoju knjižnicu učini dostupnom svima. “Ova knjižnica predstavlja riznicu ljudskog uma. Na ovom mjestu se susreću znanost, spiritualnost i društvo”, poručuje Ritman. Očekuje se da će proces digitalizacije biti završen do idućeg proljeća.

>>>Inferno Dana Browna srušio rekorde prodaje u Hrvatskoj

Za sada, znatiželjnici mogu preuzeti vodič od 44 stranice koji uvodi u zbirku eknjiga i pogledati animirani videozapis na vrhu, u kojem je objašnjeno kako će knjige biti prenesene i digitalizirane.

19. travanj 2024 12:39