Aktualno
StoryEditor

Vlasnici Walmarta bogatiji za 11,6 milijardi dolara

27. Kolovoz 2018.

Unatoč popularnosti internetske trgovine najveći svjetski maloprodajni lanac Walmart ostvario je izenađujuće financijske i poslovne rezultate. Kao posljedica optimizma koji je već neko vrijeme prisutan u američkom gospodarstvu pojavili su se neočekivani trendovi zbog kojih klasični trgovački centri obiluju kupcima koji pritom ne štede, prenosi tportal.

>>>Online prodaja uništava maloprodaju – samo u Britaniji zatvara se 10.000 trgovina

Walmart je tako u posljednjem fiskalnom tromjesečju u trgovinama otvorenim barem godinu dana zabilježio rast prodaje od 4,5 posto, što je ujedno i najviši takav porast u zadnjih desetak godina zbog čega je poskočila i vrijednost dionica. Obitelj Walton, potomci osnivača Walmarta i većinski vlasnici koji i danas kontroliraju kompaniju tako su bogatiji za novih 11,6 milijardi dolara.

Prema podacima Bloomberga zajedničko je bogatstvo petero nasljednika u jednom treuntku dosegnulo čak 163,2 milijarde dolara. Svaki dolar rasta cijene dionica, uz njihovu današnju vrijednost, povećava bogatstvo obitelji Walton za milijardu i pol dolara. Ipak, bilo kakav nagli pad cijna dionica značio bi jednak gubitak milijardi za koje su Waltoni ovih dana bogatiji.

>>>Najsnažniji pad prometa u njemačkoj maloprodaji u posljednjih sedam godina

Iako se o skoku bogatstva radi samo na papiru i velikim oscilacijama, vrijednost koja leži iza vlasničkih udjela kojima upravlja ova obitelj je stvarna. Walmart je najveći svjetski maloprodajni lanac koji diljem svijeta ima 11.700 trgovačkih centara i tjedno, prema njihovim tvrdnjama, opslužuje 270 milijuna kupaca što bi odgovaralo tome da u jednom tjednu Walmartoe trgovine posjeti cjelokupno stanovništvo Njemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Italije zajedno.

19. travanj 2024 07:51