Aktualno
StoryEditor

Volatilnost se vratila, dionice skliznule s rekordnih razina

19. Kolovoz 2017.
Piše:
Trading Room

Tjedan na financijskom tržištu koji je iza nas možemo opisati riječima, volatilnost se vratila. Teroristički napadi u Europi krajem tjedna negativno su djelovali na europsko tržište kapitala dok je za američko tžište kapitala najveći rizik politička neizvjesnost oko svakodnevnih izjava predsjednika Trumpa ali i njegovog tima koji je svakim danom manji. Od početka godine dionički indeksi bilježe iznadprosječne prinose tako da ovotjedni minusi nisu pretjerano zabrinjavajući. Potrebno je naglasiti da je za zdrav rast tržišta nužna i pokoja korekcija što za američko tržište kapitala izostaje već duže vrijeme. Od veljače 2016. nije bilo korekcije veće od 5%.

Dow Jones Industrial Average tjedan je završio u malom minusu od -0.84%, a S&P 500 od -0.65%. Oba indeksa od početka godine bilježe rast od 9.67% i 8.34%. Indeks tehnološkog sektora NASDAQ Composite bilježi pad na tjednoj razini od -0.64% dok je od početka godine u plusu od 15.48%. Europski dionički indeksi tjedan su završili pozitivno i to njemački DAX 1.26%, francuski CAC 40 1.05% te britanski FTSE 100 0.19%.

Prema istraživanju Sundial Capital Researcha zanimljiv je podatak da su indeksi blizu rekordnih razina ali broj dionica koje se trguju na burzi u New Yorku koje su na najnižoj razini u posljednja 52 tjedna veći je od broja dionica koje se nalaze na najvećoj razini za isti promatrani period. Ovakva divergencija posljednji put dogodila se u srpnju 2015. Može li navedeno biti signal za korekciju, obzirom da je posljednjih pet puta od ukupno šest ovakvih divergencija rezultiralo korekcijom indeksa S&P 500?

Za tehnološki indeks NASDAQ Composite manje od pola dionica iz indeksa trgujuje se iznad 50-dnevnog i 200-dnevnog pomičnog prosjeka, koji se najčešće primjenjuju za određivanje dugoročnog tredna dionica ali i tržišta. U posljednjih 17 godina ovakvo nešto se dogodilo samo dva puta, 2007. i 2014. godine. Navedeno ne mora biti signal za korekciju ali svakako poziva na određeni oprez.

Za Trading Room: Ivan Stojanovic, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

16. travanj 2024 16:38