Aktualno
StoryEditor

Vrdoljak najavio da će Hrvatska donijeti Nacionalni plan borbe protiv raka do kraja godine

16. Svibanj 2018.

Hrvatska bi do kraja ove godine trebala dobiti Nacionalni plan borbe protiv raka, čiji je glavni cilj godišnje spasiti između 5000 i 7000 života i tako zaustaviti stalni porast broja oboljelih i umrlih, zbog čega je Hrvatska na samom europskom dnu u borbi protiv zloćudnih bolesti.

Donošenje Nacionalnog plana je nacionalno pitanje, ocijenio je u srijedu na konferenciji za novinare Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i predsjednik povjerenstva Ministarstva zdravstva za izradu plana. Godišnje od raka u Hrvatskoj oboli više od 20.000 ljudi, a umre oko 14.000.

>>>‘Nisi sama – ideš s nama!’: Besplatni taksi za žene oboljele od malignih bolesti

Hrvatska danas, istaknuo je Vrdoljak, ima dvostruko veću smrtnost od raka nego u zapadnim zemljama, pa u nas vjerojatnost smrti od raka kod muškaraca iznosi 60 posto dok je ta vjerojatnost u Danskoj 30 posto. Zapadne zemlje troše tri puta više novca za liječenje onkoloških bolesnika i tri puta više lijekova, no pritom je važno imati i dobro organizirani sustav koji će znati odgovoriti na potrebe bolesnika. O tome svjedoči slučaj Češke koja u liječenje raka ulaže slično kao i Hrvatska, ali ima odličan registar za rak i dobro organizirano liječenje, istaknuo je Vrdoljak.

U najavi i registar bolesnika

Povjerenstvo, sastavljeno od stotinjak stručnjaka, završava rad na Nacionalnom planu koji će biti temeljen na poljskom, slovenskom i belgijskom modelu te prilagođen hrvatskim potrebama. Među ostalim, on donosi mjere kako poboljšati primarnu i sekundarnu prevenciju raka, dijagnostiku i liječenje, registar bolesnika te ostale mjere koje bi trebale svim građanima omogućiti jednake uvjete liječenja na razini cijele države.

Predlaže se multidisciplinarnost u liječenju kao zakonska obveza, donošenje jedinstvene Nacionalne onkološke mreže i definiranje onkoloških centara te ujednačavanje protokola liječenja. Plan je i da se u idućih 10 godina u obnovu opreme za radioterapiju uloži 120 milijuna kuna budući da Hrvatskoj nedostaje 42 posto radioloških uređaja, rekao je Vrdoljak.

>>>Žene koje rade noću više izložene karcinomu, posebno medicinske sestre

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb i zamjenik predsjednika Povjerenstva za izradu Nacionalnog plana Stjepko Pleština naglasio je kako nema koristi od ranog otkrivanja raka bez pravovremene dijagnostike i liječenja. Stoga je važno definirati mrežu onkoloških centara kako bi se znalo koja se vrsta raka gdje liječi.

- Krivo se interpretira činjenica da će netko morati ići na liječenje u 50 kilometara udaljenu bolnicu. Neka bolesnik ide i u 100 kilometara udaljenu ustanovu ako će tamo dobiti standardiziranu uslugu na najvišoj razini, gdje će ga liječiti multidisciplinarni tim, što je najučinkovitiji način unapređenja uspješnosti liječenja, kazao je Pleština.

Brz sustav odobravanja onkoloških lijekova

Nacionalnim planom treba osigurati i sustavne terapije koje bolesnicima produžavaju i poboljšavaju kvalitetu života pa je nužno osigurati uvođenje novih lijekova i omogućiti transparentan i brz sustav odobravanja onkoloških lijekova, rekla je predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Zagreb Ingrid Belac-Lovasić.

Donošenje Nacionlanog plana podržavaju i udruge pacijenata, koje također sudjeluju u radu Povjerenstva i ističu kako ne žele da Nacionalni plan ostane mrtvo slovo na papiru. Naime, Hrvatska je još 2009. godine donijela Rezoluciju o borbi protiv raka a 2016. Nacionalnu strategiju borbe protiv raka, no u njihovoj se realizaciji nije odmaklo.

>>>Lijek Keytruda uskoro bi mogao istrijebiti rak

Ljiljana Vukota iz Udruge žena oboljelih od raka dojke "Sve za nju" istaknula je kako bolesnici ne žele plan koji će biti samo lista želja već kvalitetnu skrb jer iskustva s terena govore da bolesnici danas ne dobivaju sve što ima treba.

A to, osim skrbi u bolnici, podrazumijeva i skrb u zajednici, što uključuje psihološku potporu, rehabilitaciju te palijativnu skrb.

24. ožujak 2023 10:32