Aktualno
StoryEditor

Wall Street prošloga tjedna porastao, europski ulagači oprezni

27. Ožujak 2022.

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi znatno porasli, drugi tjedan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje oporavku tehnološkog sektora, dok se na europskim burzama trgovalo opreznije zbog rata u Ukrajini.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,3 posto, na 34.861 bod, dok je S&P 500 skočio 1,8 posto, na 4.543 boda, a Nasdaq indeks 2 posto, na 14.169 bodova.

Snažan rast S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Intel, Nvidia...

Nakon što je snažno porastao za vrijeme koronakrize, posljednjih je mjeseci tehnološki sektor bio pod pritiskom, pa je Nasdaq indeks, koji je prepun tehnoloških dionica, nedavno zaronio u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

No, posljednjih se dana oporavlja.

- Tržište 'medvjeda' predstavlja priliku za kupnju. Ulagači su konačno zaključili da je to dobra točka za ulazak na tržište. Nakon duljeg razdoblja, vide više vrijednosti u tehnološkom sektoru -  objašnjava Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Znatnije su porasle i cijene dionica banaka, kojima odgovara okruženje s višim kamatnim stopama.

Naime, kako bi suzbila inflaciju, američka središnja banka nedavno je povećala ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a sve je jasnije, po komentarima niza dužnosnika središnje banke, da će Fed na idućoj sjednici u svibnju povećati kamate za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

A zbog toga će porasti troškovi zaduživanja potrošača i mnogih poslovnih sektora, pa se očekuje usporavanje rasta gospodarstva.

No, ulagače su ohrabrili dobri pokazatelji s tržišta rada. Prošloga je tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u pao na najnižu razinu u 52 godine, što pokazuje da se zbog rasta gospodarstva nezaposlenost i dalje smanjuje.

U fokusu ulagača bio je prošloga tjedna i sastanak NATO-a, lidera Europske unije i Skupine G7 najvećih svjetskih gospodarstava u Bruxellesu o invaziji Rusije na Ukrajinu, koja je ušla u drugi mjesec.

Lideri Zapada dogovorili su da će povećati vojnu pomoć Ukrajini i pojačati sankcije Rusiji.

Zbog rata u Ukrajini, na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,1 posto, na 7.483 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,75 posto, na 14.305 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 6.553 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 4,9 posto, na 28.149 bodova.

07. prosinac 2022 02:17