Aktualno
StoryEditor

Wall Street suzdržan uslijed rasta cijena nafte i trgovinskih pregovora SAD-a i Kine

20. Svibanj 2018.

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale zbog rasta prinosa na američke obveznice i nesigurnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, dok su na europskim burzama indeksi porasli.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 24.715 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,6 posto, na 2.712 bodova, a Nasdaq indeks 0,65 posto, na 7.354 boda.

>>>Na Wall Streetu trgovalo se oprezno zbog neizvjesnosti pregovora SAD-a i Kine

Ulagači na najvećoj svjetskoj burzi bili su prošloga tjedna suzdržani zbog neizvjesnosti u vezi ishoda trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. Ako pregovori ne uspiju, za očekivati je uvođenje carina s obje strane, što bi, kažu analitičari, negativno utjecalo na oba gospodarstva.

Nakon drugog kruga pregovora, u petak su američki dužnosnici poručili da je Peking ponudio paket mjera kojim bi se američki trgovinski deficit s Kinom smanjio za otprilike 200 milijardi dolara godišnje.

Peking je to kasnije opovrgnuo i poručio samo da su razgovori bili konstruktivni.

„Mislim da svi čekaju kako će se rasplesti ti pregovori, a mnogi su oprezni i zbog cijena nafte”, kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

>>>Skok cijena nafte potaknuo Wall Street

Cijene su nafte, naime, porasle šesti tjedan zaredom i dosegnule nove najviše razine u tri i pol godine.

Rast cijena nafte, zajedno s jačanjem potrošnje Amerikanaca, mogao bi potaknuti jačanje inflacije, a to bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamatnih stopa, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Zbog takvih očekivanja, prošloga su tjedna prinosi na američke državne obveznice dosegnuli najviše razine u sedam godina.

Tako su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dosegnuli 3,10 posto, najvišu razinu od 2011. godine, što ne ide u prilog tržištu dionica jer to povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog viših prinosa dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

„Kako prinosi rastu, obveznice postaju veća konkurencija rizičnijoj imovini, posebice dionicama”, kaže Katie Nixon iz tvrtke Northern Trust.

>>> Wall Street oprezan nakon Trumpove odluke o Iranu

Dobri poslovni rezultati kompanija

S druge strane, podršku tržištima već tjednima pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u sezoni objava koja se bliži kraju.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa dosad je objavila izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle gotovo 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.

>>> Cijene nafte rastu prema 76 dolara

To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 posto, na 7.778 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,6 posto, na 13.077 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 5.614 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, na 22.930 bodova, što je već osmi tjedan zaredom kako raste.

26. svibanj 2024 11:35