Aktualno
StoryEditor

Weber Escal: Austrijski dostavljači letaka oživljavaju pa likvidiraju zadruge

04. Ožujak 2017.

Kako bi smanjila troškove poslovanja zaobilazeći plaćanje poreza i doprinosa, tvrtka Weber Escal godinama provodi nesvakidašnji poslovni model. Ovdašnji tržišni lider u distribuciji neadresiranih promidžbenih materijala sklapa ugovore sa zadrugama koje u nekoj od nijansi sive postaju posrednici u angažiranju dostavljača letaka. Tijekom trajanja ugovora s Weber Escalom tri zadruge bilježe godišnje prihode u desecima milijuna kuna, a nakon raskida suradnje dvije završavaju u likvidaciji:  jedna poslije stečaja zbog poreznog duga, druga jer je nestalo razloga za njezino postojanje.

Bez ugovora s dostavljačima

Likvidacija Zadruge branitelja Rodna gruda najnoviji je epilog raskida suradnje s Weber Escalom. Prije su slično prošle zadruge Aegre iz Zagreba i Corbis iz Pule. Sad letke raznose zadrugari vinkovačke Unite. Zadruge su poželjan partner jer nedorečeni propisi omogućavaju niže poreze i doprinose.

Zadruga branitelja Rodna gruda iz Zagreba u likvidaciji je od veljače. Registrirana kao agencija za promidžbu, poslovala je od početka 2015. kad je s Weber Escalom sklopila ugovor o distribuciji poštanskih pošiljaka i te godine uknjižila prihod od 25 milijuna kuna. U lipnju 2016. Weber Escal joj je otkazao suradnju, a visokopozicionirani bivši član zadruge koji je želio ostati anoniman potvrđuje nam da je postojala isključivo zbog navedenog posla s tvrtkom u vlasništvu Austrijske pošte. Ispričao nam je da su dostavljači letaka uplatom simboličnog udjela postajali zadružni članovi, da je u jednom trenutku Rodna gruda imala oko 1500 članova i da nikomu nije bilo važno imaju li status branitelja. Rekao nam je i da je zadruga dobivala proviziju prema količini podijeljenih letaka, da su dostavljačima isplaćivane naknade na koje se nisu uplaćivali doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje ni porez na dohodak te da su ti honorari iznosili od 700 do 5500 kuna. Kolika je bila provizija zadruge, nije želio otkriti, a tvrdi i da se ona zbog tog posla konzultirala s nekoliko pravnika i poslovnih savjetnika te dobila različita tumačenja o tome koliko bi od tih transakcija trebalo pripasti državi i treba li uz financijsku naknadu za obavljeni posao svojim članovima uplaćivati i druga navedena davanja. Zakon o zadrugama kaže samo da prava i obveze vezane uz plasman ili nabavu robe i usluga zadruga i član reguliraju ugovorom. Prema tumačenju iznesenom u Poslovno-poreznom vodiču za zadruge, isplata zadrugarima fizičkim osobama regulirana je Zakonom o obveznim odnosima. Vodič u izdanju Hrvatskoga saveza zadruga (pravni prethodnik Hrvatskoga centra za zadružno poduzetništvo) navodi da su zadruga i zadrugar fizička osoba za obavljanje posla dužni sklopiti ugovor o djelu prema kojem se vrijednost posla ugovara u bruto iznosu i podliježe obvezama doprinosa za zdravstveno i mirovinska osiguranja, poreza na dohodak i prireza. Obveze doprinosa nema ako je isporučitelj usluge zadrugar branitelj, korisnik mirovine i zadrugar umirovljenik.

>>>U novom broju Lidera – Zadrugarstvo: djedovi bježali iz zadruga, unuci ih osnivaju

Prema anonimnim svjedočenjima na internetskim forumima i pravnim savjetovalištima, s dostavljačima letaka koje je Weber Escal učlanjivao u zadruge nisu se potpisivali ugovori, a honorar bi im se rezao za 32 posto na ime poreza na dobit zadruge i poreza fizičkoj osobi na isplatu dobiti.

Presuda Visokog upravnog suda

Ugovor s Rodnom grudom Weber Escal raskinuo je nakon što ga je HAKOM prozvao da poštanske usluge ne pruža u sklopu vlastite poštanske mreže, nego zadruge koja nije ovlaštena za to, i odrezao mu kaznu od pola milijuna kuna. Na tu se odluku Weber Escal žalio i u rujnu 2016. Visoki upravni sud presudio je da tvrtka ima pravo. Obrazloženje je glasilo da ne krši Zakon o poštanskim uslugama te da druge pravne i fizičke osobe imaju pravo u ime i za račun davatelja usluge nositi i uručivati pošiljke.

U iščekivanju presude Weber Escal počeo je surađivati sa Zadrugom branitelja Unita iz Vinkovaca, osnovanom u travnju 2016. i registriranom za pružanje ostalih poštanskih i kurirskih usluga.

HAKOM zadruge ne zanimaju

- U 2016. surađivali smo s braniteljskim zadrugama Rodna gruda i Unita. Suradnja se nije odnosila na zamjenske poštanske usluge u skladu s HAKOM-ovim rješenjem. Weber Escal postupio je prema tom HAKOM-ovom rješenju te je zamjenske poštanske usluge pružao isključivo sa svojom infrastrukturom, tj. distributerima u radnom odnosu u Weber Escalu - odgovorili su iz Weber Escala, izbjegavši reći zašto su odlučili koristiti se uslugama zadruga, što su one za njih radile i koliku su materijalnu korist ostvarili od te suradnje, pri čemu su se pozvali se na HAKOM-ovu odluku koja apostrofira zamjenske poštanske usluge (distribuciju pismovnih pošiljaka, paketa, preporučenih pošiljaka i pošiljaka s označenom vrijednosti), ne i distribuciju letaka. U toj su tvrtki potvrdili i da su njihovi ugovorni partneri prije bile druge dvije zadruge - Aegre, zadruga osoba s invaliditetom iz Zagreba registrirana za trgovinu i usluge, te Socijalna zadruga Corbis iz Pule, registrirana za kurirske usluge. U tri godine suradnje, između 2011. i 2013.,  Zadruga Aegre ostvarila je 80-ak  milijuna kuna prihoda i dobit od 60-ak milijuna kuna. Nakon raskida suradnje 2014. ostaje bez prihoda, državi ostaje dužna 21 milijun kuna poreza, otvara se stečaj, a 2015. završava u likvidaciji. Član Nadzornog odbora sve to vrijeme bio je Igor Velimirović, generalni direktor tvrtke Weber Escal koja 2014. surađuje sa zadrugom Corbis, a ova te godine ostvaruje 26,3 milijuna kuna prihoda i 25,5 milijuna kuna dobiti.

Završeni poslovni odnosi Weber Escala s te dvije zadruge za HAKOM su irelevantni, baš kao i, čini se, aktualan poslovni odnos s braniteljskom zadrugom Unita, za koji još nema dostupnih financijskih pokazatelja. Na konkretna pitanja imaju li informacija o tome da je tvrtka Weber Escal nakon suradnje s Rodnom grudom prema sličnome modelu nastavila surađivati s nekom drugom zadrugom i je li bilo daljnjih inspekcijskih nadzora te, ako jest, koliko, kad i gdje, iz državne regulatorne agencije odgovorili su samo kako je Weber Escal postupio prema njihovu rješenju.

Uskladili poslovanje sa zakonom

- Weber Escal postupio je prema rješenju poštanskog inspektora i uskladio poslovanje s odredbama Zakona o poštanskim uslugama. Sva rješenja poštanskog inspektora u odnosu na obavljene inspekcijske nadzore i utvrđene nezakonitosti objavljena su na HAKOM-ovim internetskim stranicama - odgovorili su u HAKOM-u, uputivši nas samo na tri rješenja koja se odnose na poslovanje Weber Escala sa zagrebačkom Rodnom grudom. Za razliku od prethodne dvije ta je zadruga na prihod od 25 milijuna kuna prikazala minimalnu dobit od 24 tisuće kuna. Njezin visokopozicionirani član tvrdi da, nakon što je zadruga platila poreze, od golemih prihoda nije ostalo gotovo ništa. Jesu li u toj suradnji i drugim navedenim primjerima zadruge ipak trebale državi platiti porez na dohodak i doprinose za honorare dostavljača letaka fiktivno učlanjenih u zadruge koje postoje radi posla s ovdašnjim tržišnim liderom u distribuciji neadresiranih promidžbenih materijala i je li taj nesvakidašnji poslovni model uopće usklađen sa zakonodavnim okvirom, trebale bi ispitati neke druge institucije.

18. travanj 2024 01:39