Aktualno
StoryEditor

Zagrebačka banka ostvarila 402 milijuna kuna dobiti

27. Travanj 2018.

Zagrebačka banka je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 402 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego u istom lanjskom razdoblju kada je imala gubitak od 167 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća te banke objavljeni u petak.

Iz Zagrebačke banke navode kako je neto dobit od 402 milijuna kuna u prvom kvartalu ostvarena "zahvaljujući stabilnom rezultatu iz operativnog poslovanja te dobrom upravljanju rizicima".

>>>Zagrebačka banka pripaja Prvu stambenu štedionicu

Po podacima iz izvješća, poslovni su prihodi Zagrebačke banke u prvom tromjesečju iznosili 1,02 milijarde kuna, što je smanjenje za 3,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Neto kamatni prihodi iznosili su 636 milijuna kuna i na godišnjoj su razini smanjenji za 6,6 posto, što iz banke objašnjavaju utjecajem nižeg prosječnog volumena kredita, smanjenja aktivnih kamatnih stopa i neto kamatne marže.

Neto prihodi od provizija i naknada iznosili su 245 milijuna kuna, što je otprilike na prošlogodišnjoj razini, dok neto dobit od trgovanja i ostali prihodi iznose 137 milijuna kuna, što je povećanje za 6,2 posto, zbog viših neto prihoda od trgovanja.

Ukupni troškovi poslovanja u prvom su kvartalu u odnosu na isto razdoblje lani smanjeni za 0,2 posto, na 487 milijuna kuna.

>>>ZABA: Dobit prepolovljena zbog rasta troška vrijednosnih usklađenja plasmana

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 531 milijun kuna, što je 39 milijuna kuna manje nego u istom lanjskom razdoblju.

No, istodobno su znatno, za čak 91,8 posto, smanjeni troškovi vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke. Ti su troškovi, naime, u prvom kvartalu ove godine iznosili 66 milijuna kuna, a u istom lanjskom razdoblju 800 milijuna kuna.

"U prvom kvartalu 2017. godine značajno su povećane rezervacije po plasmanima trgovačkim društvima. U 2018. godini smanjen je udio loših kredita te je povećan omjer pokrivenosti loših kredita rezerviranjima", ističu iz Zagrebačke banke.

Po podacima iz izvješća, neto krediti komitentima u prvom su tromjesečju iznosili 61,5 milijardi kuna i smanjeni su za 374 milijuna kuna ili za 0,6 posto.

>>>Zaba prodala 3,3 milijarde kuna ‘loših’ plasmana APS-u

"Uslijed pozitivnih trendova u okruženju ostvaren je porast kreditne aktivnosti u poslovanju sa stanovništvom i privatnim sektorom, dok su ukupni volumeni manji zbog razduživanja javnog sektora i promjene regulatornog okruženja (uvođenje Međunarodnog standarda financijskog izvještavanja)", objašnjavaju iz Zagrebačke banke.

Depoziti komitenata iznosili su 75,17 milijardi kuna, što je smanjenje za gotovo 2,4 milijarde kuna ili za 3,1 posto.

Konsolidirano izvješće pokazuje da je grupa Zagrebačka banka ostvarila neto dobit u iznosu od 470 milijuna kuna u prvom tromjesečju, dok je u istom razdoblju lani grupa bilježila gubitak u iznosu od 153 milijuna kuna.

18. kolovoz 2022 03:19