Aktualno
StoryEditor

Zamke romantičnih veza među kolegama

26. Kolovoz 2017.

Ujutro zajedno ustanete, a prije ručka vam se putevi ukrste na istom projektu. Popodne ste oboje na istom sastanku. Parovi koji rade u istoj kompaniji mnogo vremena provode zajedno. U početku, to može biti uzbudljivo. Ali ako parovi nisu u stanju odvojiti privatni život od poslovnog, neprilike su na vidiku.

Po istraživanju njemačkog instituta Forsa, svaki sedmi zaposlenik (14 posto) bio je u nekom trenutku u vezi s nekim s posla.

"Moguće je na poslu pronaći životnog patnera", kaže poslovna konzultantica Jutta Boeing. Međutim, ona u pravilu savjetuje klijente da to ne čine.

>>> Stigao je app za traženje ‘platonske ljubavi’

Ako se to ipak dogodi, prvo se nameće pitanje kako se odnositi prema drugim kolegama. Boenig savjetuje otvoreni odnos, osim ako se ne radi o vezi za jednu noć ili izvanbračnoj avanturi. U suprotnom, krenut će tračevi. Poslodavac ne može zabraniti vezu među kolegama. Može ih, međutim, razdvojiti ako smatra da se veza negativno odražava na rad.

Boeing je jednom savjetovala par koji je zajedno radio u IT industriji i osjetio da to počinje imati negativan utjecaj na njihovu vezu. Zajedno su razradili plan kako da bolje razdvoje privatno od poslovnog. Nakon 18 sati, dogovorili su se, nema razgovora o poslu. Drugo, odlučili su da na poslu neće ručati zajedno.

Jedan od problema veze na radnom mjestu je i to što nema nikakvih jamstava da ćete dobiti godišnji odmor u isto vrijeme. O tome odlučuje tvrka na osnovu potreba posla. "Zaposlenici nemaju nikakvih legalnih mogućnosti u toj situaciji", kaže odvjetnica Nathalie Oberthuer.

>>>Ljubav u doba interneta: Kako izvući najbolje iz online ‘dejt’ servisa?

A što se dogodi kada ljubav nestane? Veze rijetko završavaju srdačno, a posebno to vrijedi kada su parovi i kolege. Nije lako gledati bivšeg ili bivšu svakoga dana na radnom mjestu.

"Nakon razlaza, za oporavak je često potrebna distanca", kaže Boenig. Nije rijetkost da netko iz bivšeg para napusti tvrtku. Najčešće, to je niže rangirani zaposlenik. "Njih se lakše može premjestiti u drugi odjel. Ili potpuno odreći", kaže Boenig.

19. veljača 2024 22:43