Aktualno
StoryEditor

‘Zaželi‘ u Karlovačkoj županiji zapošljava 99 gerontodomaćica

02. Kolovoz 2018.

Projektom "Zaželi" zaposlit će se 99 nezaposlenih ili teško zapošljivih žena na području Karlovačke županije koje će brinuti o 416 starijih i nemoćnih osoba s područja te županije, rečeno je u četvrtak u Dugoj Resi.

U sjedištu Crvenoga križa u Dugoj Resi, župan Karlovačke županije Damir Jelić izvijestio je da je program vrijedan više od 20 milijuna kuna za Karlovačku županiju, koordinator je Lokalna akcijska grupa (LAG) Vallis Collapis, a na terenu će ga provoditi podružnice Crvenog križa iz Karlovca, Ogulina, Ozlja, Duge Rese i Slunja te udruga Sv. Martin kao partner iz Pisarovine za područje općine Lasinja.

>>> Pavić: Do kraja ljeta bit će potpisani svi Zaželi ugovori ‘teški‘ milijardu kuna

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, iz operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali", osiguralo  je 85-postotno sufinanciranje iz milijardu kuna vrijednog 30-mjesečnog programa iz Europskog socijalnog fonda.

Tim novcem omogućit će se zapošljavanje oko 7000 nezaposlenih ili teško zapošljivih žena u ruralnim područjima, koje će nakon stručne obuke steći znanja i vještine u pružanju pomoći za, prema procjenama, oko 30 tisuća potrebitih i socijalno ugroženih osoba ili domaćinstava kao krajnjih korisnika takvog vida društvene empatije.

Voditeljica odjela za društvene djelatnosti LAG-a Vallis Colapis Martina Maruškić Britvec rekla je da će odobrena sredstva u startu pomoći u organizaciji poslovanja svim lokalnim jedinicama Crvenog križa, a oni će, prije predviđenog zapošljavanje žena, zaposliti nekoliko osoba koje će biti educirane i za pripremu drugih projekata za prijavu za sufinanciranje prema EU fondovima.

>>> Ozalj: Milijun kuna iz Europskog socijalnog fonda za zapošljavanje teškozapošljivih u poljoprivredi

Upravo se stručna potkapacitiranost, uporno pokazuje kao velika prepreka u malim i ruralnim jedinicama lokalne samouprave na putu do povlačenja novca iz EU- fondova, kaže Maruškić Britvec.

Edukacija žena za gerontodomaćice i njihovo zapošljavanje za pomoć potrebitim korisnicima provodit će se od listopada 2018. do početka 2019.

Ogulinski Crveni križ krenuo je u provedbu programa potpisom prvog ugovora za koordinatora projekta, financijsko-administrativnog djelatnika i voditelja projekta 1. kolovoza, dok će ospobljavanje gerontodomaćica krenuti početkom listopada, nakon odabira kandidatkinja na natječaju.

24. svibanj 2024 22:15