Aktualno
StoryEditor

Žene koje rade noću više izložene karcinomu, posebno medicinske sestre

09. Siječanj 2018.

Kod žena koje godinama rade noćne smjene rizik od razvoja nekih tipova karcinoma za gotovo 20 posto je veći nego kod osoba koje rade u dnevnim smjenama, pokazali su rezultati nekoliko studija objavljeni u časopisu Američke udruge za istraživanje raka, "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".

Riječ je osobito o raku dojke, gastrointestinalnim tumorima i raku kože, a posebno su im izložene medicinske sestre, pokazalo je istraživanje. Studijom su obuhvaćeni rezultati šezdesetjedne analize u kojima su prikupljeni podaci o 114,628 slučajeva raka na 3,9 milijuna sudionika iz Sjeverne Amerike, Europe, Australije i Azije.

>>>Američke žrtve karcinoma upozoravaju Europljane na Monsanto

Znanstvenici, među kojima i glavna autorica studije, onkologinja dr. Xueliei Ma, s kineskog Sveučilišta Sečuan, nastojali su ustanoviti u kojoj mjeri noćni rad tijekom dugog niza godina utječe na povećanje rizika od razvoja jedanaest tipova raka kod ženske populacije.

Provedena je još jedna analiza o utjecaju noćnoga rada na razvoj šest tipova raka među medicinskim sestrama. Rezultati njihove studije pokazali su žene koje godinama rade noćne ‘šihte‘ imaju 19 posto veće izglede za razvoj nekih vrsta karcinoma.

- S obzirom na sve veću rasprostranjenost smjenskog rada u svijetu i sve više slučajeva karcinoma, inicirali smo studiju da bismo na ovaj problem privukli pozornost javnosti, rekla je dr. Ma.

>>>Znanstvenici ustanovili da alkohol trajno oštećuje DNK i uzrokuje rak

Rezultati su pokazali da je dugogodišnji rad noću rezultirao rakom kože u 41 posto žena, rakom dojke kod 32 posto žena te gastrointestinalnim karcinomom kod 18 posto žena koje su radile u noćnim smjenama, u odnosu na žene koje su rijetko ili nisu uopće bile izložene noćnim smjenama.

Studija je pokazala i da su, kada je riječ o zanimanjima, najugroženije medicinske sestre koje vrlo često rade u noćnim smjenama. Kod njih je mogućnost od razvoja karcinoma dojke bila veća za 58 posto, od gastrointestinalnog karcinoma za 38 posto i od raka pluća za 28 posto u odnosu na žene koje su radile tijekom dana.

>>>Đikić o lijeku za rak: Lijek ima svoje pozitivno lice i ne tako pozitivno naličje

Autori napominju da su povećane brojke koje se odnose na medicinske sestre vjerojatno odraz opsežnijeg medicinskog znanja medicinskih sestara i činjenice da se one upravo zbog toga češće podvrgavaju liječničkim pregledima od žena iz ostalih zanimanja.

- Rezultati upućuju na potrebu osmišljavanja programa zaštite zdravlja žena koje rade u noćnim smjenama, odnosno na potrebu redovnih liječničkih pregleda i preventivnom podvrgavanju tumorskim markerima, savjetuju kineski onkolozi.

29. lipanj 2022 17:34