Aktualno
StoryEditor

Znamo zašto će se dijelovi za avione proizvoditi pored Zagreba. Poticaji nisu razlog ulaganja...

05. Lipanj 2019.

Najavljena je greenfield investicija austrijske tvrtke u kineskom vlasništvu, radi se o otvaranju 600 novih radnih mjesta, tvornica za izradu dijelova za avione. Aeronautička tvrtka FACC u poduzetničkoj zoni Jakovlje počinje graditi tvornicu za proizvodnju unutarnjih dijelova Airbus, Boeing, Bombardier, Rolls-Royce.

A postavlja se i pitanje zašto su došli. Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta objasnio je kako su uspjeli privući takvog svjetskog igrača.

- U općini Jakovlje stiže proizvodnja dijelova za avione, u najavi je 33 milijuna eura vrijedna investicija. Dvije se godine radilo na privlačenju te investicije. FACC nije samo bio u Hrvatskoj, gledali su i druge države popu Poljske. I mi smo dokazali smo da smo najbolja destinacija - rekao je Lucić. Nabrojao je razloge zašto strani investitori uopće dolaze u Hrvatsku.

- Ulagači kažu da je kod nas na prvome mjestu, dakle najvažniji razlog njihova dolaska, ljudski kapital, slijedi poslovna kultura koja je na visokoj razini. Nakon toga je prometna infrastruktura. Činjenica jest da nismo najjeftinija zemlja na svijetu, ali omjer troška i onoga što investitor dobije zauzvrat bolje je nego u drugim zemljama. I poticaji su jako važni, ali nisu u prvome planu - kazao je Lucić.

01. prosinac 2023 03:14