Aktualno
StoryEditor

Znate li kako povećati sigurnost vlastitih podataka na Facebooku

25. Ožujak 2018.

Ako imate profil na Facebooku morate biti svjesni da tada on zna sve o vama. Ne samo da Facebook zna sve o vama, već znaju i aplikacije treće strane i partneri u ekosustavu društvene mreže, piše ZD Net.

Nedavno je u javnost procurila informacija da je kompanija Cambridge Analytica prikupila privatne podatke korisnika s više od 50 milijuna profila na toj mreži, što se pripisuje pobjedi Donalda Trumpa na izborima 2016. godine. Podaci koji uključuju ime, mjesto, informacije o prijateljima i sadržaj koji se korisniku sviđa su prikupili zahvaljujući Facebookovoj aplikaciji thisisyourdigitallife.

Preporučljivo je ukloniti sve aplikacije koje ne koristite.

Facebookove aplikacije inače uzimaju podatke bez znanja korisnika, stoga nije na odmet znati koje aplikacije imaju pristup osobnim podacima, te pripaziti na postavke privatnosti. Srećom, u postavkama korisničkog računa postoji uvid u aplikacije koje su povezane s računom, te se jednostavno mogu zauvijek ukloniti. Čak i one aplikacije koje niste koristili nekoliko godina.

>>>Komisija želi da službe za zaštitu podataka pokrenu istragu protiv Facebooka

U priopćenju Facebooka stoji, između ostalog, da ‘‘platforma omogućuje da svoje Facebook iskustvo prenesete u druge aplikacije i stranice koje koristite. To dozvoljava Facebooku primanje informacija o korištenju aplikacija trećih strana i web stranica kako bi vam pružili što bolje prilagođeno iskustvo‘‘.

Korisnici u postavkama Facebook aplikacija mogu izabrati žele li da drugi vide koju aplikaciju koriste. Ako ne želite pojedinačno isključiti svaku aplikaciju, možete potpuno onemogućiti Facebook platformu. U tom slučaju nećete moći koristiti treće aplikacije i pristupati web mjestima povezanim s Facebookom, ali zato nećete dijeliti više podataka no što želite.

>>>Facebook: Cijela tvrtka je bijesna jer smo prevareni

U Facebookovim pravilima privatnosti stoji uputa da ako ne želite da aplikacije i web stranice pristupaju kategorijama informacija kao što je popis prijatelja, spol i javno podijeljene informacije, možete iskljčiti sve aplikacije. No, tada nećete moći samostalno pristupati takvim igrama i aplikacijama.

Onemogućavanje obavijesti

Kada isključite Facebookovu platformu za aplikacije više se nećete moći prijaviti na web stranice i aplikacije pomoću Facebooka, nećete se moći prijaviti u mobilne aplikacije koje se povezuju na Facebook, a vaši prijatelji neće s vama moći komunicirati i dijeliti sadržaj pomoću aplikacija i stranice.

Platforma se može isključiti na postavkama aplikacije odabirom opcije ‘Uredi aplikacije, web stranice i dodatke‘.

Instat personalizacija će se isključiti, a prethodno instalirane aplikacije će zadržati podijeljeni sadržaj što se može izbrisati direktnim kontaktiranjem vlasnika aplikacije. Osim toga, aplikacije na koje ste prijavljeni, Facebookom ili anonimno bit će uklonjene, a postovi koje su aplikacije objavile na vašem profilu bit će uklonjene.

Isto tako mogu se onemogućiti obavijesti koje vašim prijateljima šalju igre i aplikacije i to pod postavkama aplikacije. Facebookova stranica za postavke sigurnosti i prijave prikazuje lokacije na kojima ste se prijavljivali, te pomoću kojeg uređaja.

>>>Zuckerberg: Pogriješili smo

Također tamo je prikazano tko sve može vidjeti podatke na profilu što se odnosi na vaše vlastite objave, objave na kojima ste označeni, popis prijatelja, e-mail, broj telefona, te možete odrediti tko vam sve može poslati zahtjev za prijateljstvo.

Na istom mjestu možete i provjeriti dopuštenja koja ste dali mobilnim aplikacijama, a koja se odnose na korištenje mikrofona, prostora za pohranu, kamere i slično od strane aplikacije.

Na kraju, važno je redovito brisati kolačiće web preglednika čime ćete manje podataka slati Facebooku koje bi oni inače koristili za prilagođavanje oglasa.

26. ožujak 2023 15:49