Aktualno
StoryEditor

Zuckerberg na udaru i zato što Facebook prati one koji ga ne koriste

15. Travanj 2018.

Zabrinutost zbog Facebookovog poštivanja privatnosti podataka sve je veća i izazvala je široku raspravu nakon što je njegov osnivač i ravnatelj Mark Zuckerberg rekao da ta društvena mreža prati i one koji nisu njegovi korisnici.

Facebook je priznao prošli mjesec da su podaci desetaka milijuna korisnika završili u rukama političke konzultantske tvrtke Cambridge Analytica, među čijim klijentima je bila i izborna kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016.

>>>Poslije spajanja nema kajanja: I Zuckerberg najviše vjeruje novinama

Zuckerberg je izjavio u srijedu pred američkim Kongresom, odgovarajući na pitanje zastupnika Bena Lujana, da zbog sigurnosnih razloga Facebook također prikuplja "podatke o ljudima koji nisu njegovi korisnici".

Zastupnici i zagovornici privatnosti odmah su prosvjedovali zbog te prakse, a mnogi su rekli da Facebook treba naći način da oni koji nisu njegovi korisnici otkriju što tvrtka zna o njima.

>>>Zuckerberg pred Kongresom do ‘posljednjeg daha’ branio ekonomski model Facebooka

"Moramo to srediti", rekao je Lujan Zuckerbergu. Međutim, Facebook se oglasio u petak priopćivši da su "njegovi proizvodi i usluge u skladu sa zakonom".

Kritičari kažu da Zuckerberg nije rekao dovoljno o razmjerima i korištenju podataka. "Nije jasno što Facebook radi s tim informacijama", kazao je Chris Calabrese, potpredsjednik za politiku u Centru za demokraciju i tehnologiju.

08. lipanj 2023 19:43