Arhiva
StoryEditor

Na Wall Streetu strah od stagflacije

18. Prosinac 2007.
Piše:
lider.media

Cijene dionica na Wall Streetu jučer su osjetno pale zbog straha da će kriza na tržištu nekretnina i jačanje inflacije izazvati stagflaciju. Dow Jones indeks potonuo je oko 1,3 posto, ili 172 boda, na 13.167 bodova

Nasdaq indeks strmoglavio se, pak, više od 2,3 posto, na 2.574 boda, dok je S&P indeks pao 1,5 posto, na 1.445 bodova, što je samo dva posto više nego što je iznosio početkom godine. Nedavni podaci ukazali su na osjetan rast cijena u mnogim sektorima, a jučer je objavljeno kako je povjerenje u građevinskom sektoru u prosincu, već treći mjesec zaredom, na rekordno niskim razinama. To je izazvalo strah od stagflacije, razdoblja rasta cijena, a stagnacije gospodarstva, što je zadnji puta u SAD-u zabilježeno krajem sedamdesetih godina. 

Stagflacija bi ‘vezala ruke‘ Fedu. Naime, politika središnje banke kojom bi oživjela gospodarstvo mogla bi potaknuti rast inflacije, dok bi politika namijenjena suzbijanju inflacije mogla odvesti gospodarstvo u recesiju."To je doista dilema za Fed, a i ulagače je zabrinula mogućnost stagflacije, pa mnogi prodaju dionice koje su osjetljive na gospodarske cikluse, poput onih u industrijskom i tehnološkom sektoru", kaže Frederic Dickson, strateg u fondu D. A. Davidson. Zbog toga su u ponedjeljak najviše pale cijene tehnoloških dionica, kao i Nasdaq indeks. Tako je dionica Applea pojeftinila više od 3,2 posto, Microsofta 2,6, a IBM-a 1,2 posto.

Naime, ulagači se plaše da će stagnacija gospodarstva navesti kompanije da smanje troškove za tehnološku opremu, pa bi, posljedično, pali i prihodi tehnoloških kompanija. U industrijskomje sektoru, pak, najveći gubitnik bila dionica Caterpillara, proizvođača građevinske mašinerije, koja je pojeftinila više od tri posto. I na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica osjetno pale. U Londonu je FTSE 100 indeks potonuo 1,9 posto, na 6.277 bodova, najnižu razinu u tri tjedna. DAX indeks Frankfurtske burze pao je, pak, oko 1,6 posto, ili 122 boda, na 7.825 bodova. (H)

17. travanj 2024 01:16