Biznis i politika
StoryEditor

Austrija najavila paket mjera za rješavanje krize rastućih troškova života

14. Lipanj 2022.

Kako bi ublažila udar na kućanstva zbog rastućih troškova života, austrijska je vlada najavila paket mjera koji će ih ove godine koštati šest milijardi eura.

Mjere uključuju povećanje ili dopunu raznih naknada, uključujući isplatu od 300 eura ove godine ranjivim skupinama kao što su nezaposleni ili oni s minimalnom državnom mirovinom. Ove godine planirana su i izravna plaćanja tvrtkama s velikom potrošnjom energije, priopćila je Vlada.

Poput mnogih zemalja, Austrija se bori s inflacijom koja je porasla na najvišu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća, dijelom zato što je ruski rat u Ukrajini povisio cijene energije. Otprilike 80 posto austrijskog prirodnog plina dolazi iz Rusije.

Viši vladini dužnosnici rekli su na konferenciji za novinare da mjere uključuju posebno skupu stavku: uklanjanje takozvane 'hladne progresije' kojom porezni obveznici često klize u više razrede poreza na dohodak budući da se razredi obično ne mijenjaju dok plaće rastu s inflacijom.

Ministar financija Magnus Brunner rekao je da to neće obuhvatiti najviši porezni razred. 

Mjere planirane za ovu godinu uključile su povećanje takozvanog 'klimatskog bonusa' kojim bi se ublažio utjecaj novog poreza na ugljik koji će podići cijene artikala uključujući benzin. Bonus će se povećati sa 100 do 200 eura na 250 eura po odrasloj osobi godišnje, ovisno o lokaciji. Nadopunit će se zasebnom uplatom, koja se ne označava kao klimatski bonus, također od 250 eura godišnje, priopćila je vlada. Uvođenje poreza na ugljik od srpnja se odgađa za listopad.

14. travanj 2024 06:26