Biznis i politika
StoryEditor

B2 Kapital nakon curenja podataka: Ne možemo isključiti hakerski napad

16. Prosinac 2022.

Iz agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital procurili su osobni podaci više od 77 tisuća fizičkih osoba, a kako prenosi Index.hr, riječ je o dosad najvećem curenju osobnih podataka u Hrvatskoj. Među podacima koji su izašli u javnost nalaze se ime i prezime korisnika, OIB, datum rođenja, adresa stanovanja, podaci o poslodavcu, broj telefona, e-mail adresa te podaci o dugovanju prema tvrtki B2 Kapital.

Nakon što je ova vijest dospjela u javnost javili su se i iz tvrtke. 

- B2 Kapital obaviješten je 13. prosinca poslijepodne od strane Agencije za zaštitu osobnih podataka o sumnji na kršenje odredbi propisa koji se odnose na zaštitu osobnih podataka i neovlašteno iznošenje osobnih podataka značajnog broja naših klijenata. Odmah po zaprimanju ove informacije započeli smo s intenzivnim aktivnostima radi utvrđivanja činjenica te smo postupili u skladu s našim uspostavljenim sigurnosnim protokolima - stoji u priopćenju B2 Kapitala. 

Iz tvrtke navode da se u ovom trenutku ne može isključiti hakerski napad te da do upozorenja AZOP-a nisu imali saznanja o ovom incidentu.

- B2 Kapital zaštiti osobnih podataka klijenata pridaje najvišu pozornost i pridržava se najviših sigurnosnih standarda. Uz visoku tehničku zaštitu osobnih podataka imamo i vrlo stroge protokole postupanja u vezi obrade osobnih podataka te su osobni podatci dostupni vrlo ograničenom broju zaposlenika - tvrde. 

Tvrtka trenutno u suradnji s nadležnim institucijama provodi i dodatnu žurnu i neovisnu forenzičku istragu kako bi utvrdili na koji su način neovlašteno izneseni podaci.

- B2 Kapital u ovome trenutku još uvijek nema cjelovit uvid u listu svih klijenata čiji su osobni podatci neovlašteno otuđeni. Intenzivno radimo na utvrđivanju informacija o kojim se klijentima i kojim osobnim podacima se radi te ćemo, nakon što utvrdimo u odnosu na koje klijente je došlo do potencijalnog ugrožavanja osobnih podataka, bez odgađanja obavijestiti klijente - navode.

Cijeli je slučaj prijavljen PU Zagrebačkoj i nadležnom Državnom odvjetništvu. 

21. travanj 2024 01:12