Biznis i politika
StoryEditor

Britanska funta rekordno nisko u odnosu na dolar

26. Rujan 2022.
Na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula novu najvišu razinu od svibnja 2002. godine.
 
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,5 posto, na 113,73 boda, a u jednom se trenutku probio i iznad 114 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,4 posto, na 143,95 jena.
 
Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,4 posto, na 0,9655 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na samo 0,9528 dolara, novu najnižu razinu u 20 godina.
 
Još je više dolar ojačao prema britanskoj funti koja je pod snažnim pritiskom od kraja prošloga tjedna, kada je pala 3,6 posto prema dolaru jer je ekonomski plan nove vlade izazvao bojazni o prenapregnutosti britanskih javnih financija.
 
Britanska funta je tako zabilježila najnižu vrijednost u posljednjih 37 godina. Pored i nadalje visoko izraženog geopolitičkog (intenzivne akcije Rusije) te političkog (rezultati parlamentarnih izbora u Italiji) rizika, odraz je to i objave novih mjera od strane britanskih vlasti. 

 

Funta pod snažnim pritiskom

 
Nova vlada je najavila smanjenje poreza i poticaje za investicije kako bi podržala gospodarstvo, što će financirati najvećim zaduženjem od 1972. godine. No, kritičari kažu da će te ekonomske mjere koristiti bogatima, a da će javni dug snažno porasti u vrijeme rasta kamatnih stopa.
 
Naime, prošloga je tjedna britanska središnja banka povećala kamate za 0,50 postotnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je gospodarstvo vjerojatno već u recesiji.
 
Zbog toga je jutros funta u jednom trenutku pala gotovo pet posto, na rekordno niskih 1,0327 dolara. Ipak, kasnije je ublažila gubitke, pa je trenutno u minusu 2,9 posto, na 1,0540 dolara.
 
„Funta je pod snažnim pritiskom. Investitori traže odgovor britanske središnje banke. Kažu da novi ekonomski plan nije održiv”, kaže Chris Weston, direktor u tvrtki Pepperstone.
 
05. prosinac 2022 04:03