Biznis i politika
StoryEditor

Brkljača: SAD će morati pronaći ravnotežu između smanjivanja potrošnje i dizanja poreza

03. Kolovoz 2023.
Ivica Brkljačafoto Roko Kalafatić/Lider

Agencija Fitch snizila je u utorak kreditni rejting SAD-a, upozorivši na kontinuirano pogoršanje standarda upravljanja i visoki javni dug. Rejting SAD-a snižen je za jednu razinu, s ‘AAA‘ na ‘AA+‘, a iz agencije su napomenuli da primjećuju kontinuirano pogoršanje u američkom upravljanju u proteklih 20 godina. 

‒ Iako su Bijela kuća, ministrica Janet Yellen, izvršni direktor najveće banke JPMorgan Jamie Dimon i drugi analitičari bili prilično oštri u komentaru na taj potez Fitcha, odnosno pokušali su značaj te odluke umanjiti, tržište je reagiralo prilično burno. Ostaje za vidjeti je li to bio samo jednokratni efekt, ali dionice na američkoj burzi su jučer imale jedan od najvećih padova u posljednjih nekoliko mjeseci. Prinosi na američke državne obveznice također su porasle te i danas rastu ‒ rekao je Ivica Brkljača, neovisni ekonomski analitičar. 

Podsjećamo da najveća svjetska rejting agencija S&P već neko vrijeme ocjenjuje SAD s AA+, što znači da sada dvije od tri najveće rejting agencije ne daju SAD-u najveću moguću ocjenu. Brkljača objašnjava da to može izravno utjecati na fondove ili indekse koji prate i ulažu samo u obveznice s AAA ocjenom, ali za većinu ostalih sudionika ovaj potez neće imati izravne posljedice. 

Poticaj da SAD konačno dovede javne financije u red 

‒ Baselski regulatorni okvir uveden prije deset godina nema kapitalne zahtjeve za držanje državnih obveznica s ocjenom između AA- i AAA. Stoga, ako je promjena unutar tog okvira. ona ne utječe na međunarodne tokove kapitala te neće utjecati ni na poslovanje banaka, mirovinskih i drugih fondova, osiguravajuća društva, strane kupce američkog duga i FX tržište, kako u SAD-u, tako i vani. No, svakako će utjecati na promišljanja o tome što slijedi i pratit će se svaki korak koji će dalje poduzimati FED i američka vlada kako bi stanje popravili i vratili rejting ‒ komentirao je Milan Horvat, predsjednik Uprave FIMA-e Plus. 

Ovo će, čini se, sasvim sigurno biti poticaj da SAD konačno dovede javne financije u red. Javni dug SAD-a prešao je 118 posto BDP-a, a deficiti proračuna i dalje su opasno previsoki. Unatoč realnom gospodarskom rastu i inflaciji koja olakšava otplatu duga, odnosno, realno ga umanjuje, proračunski će deficit ove godine biti oko 6,4 posto BDP-a, dakle više od prošle godine. 

‒ S ovim rastom kamatnih stopa taj je dug sve skuplje financirati pa je SAD došao u poziciju da mora čak bilijun dolara godišnje izdvajati samo za plaćanje kamata na dug. Za usporedbu, čitav američki vojni proračun je manji od tog iznosa! Amerika će morati pronaći neku kombinaciju između smanjivanja državne potrošnje i dizanja poreza kako bi ukrotila ove deficite i vratila javni dug na dugoročnu održivu putanju, a ovaj potez Fitcha može djelovati kao poticaj Republikancima i Demokratima da konačno pronađu zajednički jezik po tom pitanju ‒ zaključuje Brkljača. 

27. travanj 2024 04:40