Biznis i politika
StoryEditor

Brkljača: Sedam prognoza za hrvatsko gospodarstvo u 2024.

01. Siječanj 2024.
Ivica Brkljačafoto Roko Kalafatić
Unatoč padu inozemne potražnje i zaoštrenim uvjetima financiranja, hrvatsko gospodarstvo je u 2023. godini nastavilo rasti znatno iznad prosjeka EU-a i europodručja, a takav bi se trend, prema očekivanjima, mogao nastaviti u ovoj i u narednim godinama.
 
HNB tako očekuje da bi rast gospodarstva u ovoj godini mogao ojačati tri posto, uslijed očekivanog oporavaka vanjske potražnje i nastavka relativno ekspanzivnog usmjerenja fiskalne politike. Općenito, većina analitičara i institucija u 2024. očekuje smanjenje inflacije, povoljne trendovi na tržištu rada, rast plaća itd.
 
I ekonomski analitičar Ivica Brkljača iznio je na Linkedin profilu svoje prognoze za hrvatsko gospodarstvo u godini koja je započela sumirajući ih u sedam točaka: 
 
1.      Hrvatski BDP ponovno će rasti iznad prosjeka EU, možda opet u top pet  EU zemalja
 
2.      Javni dug će pasti ispod granice od 60 posto BDP-a, po prvi put od 2010. godine
 
3.      Po prvi put u povijesti barem će nam jedna kreditna agencija (Fitch ili S&P) dodijeliti ocjenu A- (high credit quality) za dugoročno zaduživanje
 
4.      Plaće će nastaviti značajno rasti, i nominalno i realno (povrh stope inflacije). Nominalno će porast opet biti dvoznamenkast
 
5.      Najviše će rasti plaće u državnom i javnom sektoru. Štoviše, ovo bi mogao biti najveći rast plaća u državnom i javnom sektoru još od ranih 2000-ih. (besramni pokušaj kupovine glasača u super-izbornoj godini ili opravdano dizanje plaća, svatko neka procijeni za sebe). 
 
6.      Mirovine će također značajno rasti, masa izdataka za mirovine će porasti za preko 15 posto (ovo za mirovine i plaće u državnom i javnom sektoru i nije neka prognoza, to već vidimo u planu državnog proračuna za 2024.) 
 
7.      Inflacija će biti osjetno niža nego ove godine, ali i viša od očekivanih 3-4 posto. Ne vidim kako uz sve navedeno (snažan nominalni rast BDP-a, visoki rast plaća i mirovina, visoki državni izdaci) inflacija može biti niža od 3-4 posto, unatoč vrlo visokoj bazi. Jedino ako oplete globalna recesija, a to, barem za sada, ne vidimo. 

 

 

26. travanj 2024 21:36