Biznis i politika
StoryEditor

Broj stečajeva tvrtki u EU najveći od 2015. godine

17. Kolovoz 2023.
Broj korporativnih stečajeva u Europskoj uniji u drugom je kvartalu 2023. dosegnuo najvišu razinu od 2015. godine, kada su se počeli prikupljati ti podaci, objavio je u četvrtak Eurostat.
 
Povećanju njihova broja najviše su doprinijeli stečajevi u sektoru pružanja usluga smještaja i prehrane, pokazuje izvješće statističkog ureda.
 
Broj stečajeva tvrtki u drugom je kvartalu uvećan za osam posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, bilježeći rast šesti kvartal zaredom, objavio je Eurostat.
 
Broj registriranih novih poduzeća u istom se razdoblju pak blago smanjio, ali je ostao veći nego u razdoblju od 2015. do 2022., navode u statističkom uredu.
 
Svi sektori gospodarstva zabilježili su rast broja stečajeva u odnosu na prethodno tromjesečje, no najviše su bili pogođeni pružatelji usluga smještaja i prehrane, s povećanjem broja stečajeva za 24 posto.
 
Slijedi sektor prijevoza i skladištenja, u kojem je broj stečajeva porastao za 15 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te sektor obrazovanja, zdravstva i društvenih djelatnosti gdje im je broj uvećan za 10 posto.
 
Broj stečajeva u drugom ovogodišnjem kvartalu također je veći nego prije pandemije u većini gospodarskih sektora, navodi Eurostat.
 
Najveći porast broja stečajeva u odnosu na četvrto tromjesečje pretpandemijske 2019. godine zabilježen je u uslugama smještaja i prehrane, od 83 posto, te u sektoru prijevoza i skladištenja, od 57 posto.
 
Izuzetak su tek industrija i građevinarstvo, koji su zabilježili pad broja stečajeva od 12 posto, odnosno tri posto u odnosu na četvrti kvartal 2019., objavio je Eurostat.
06. prosinac 2023 04:25