Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe: U SAD-u još uvijek vlada strah od recesije, zlatna poluga premašila milijun dolara

27. Kolovoz 2024.
foto Shutterstock
  • Cijena nafte Brent je porasla na iznad 81 $/bbl
  • Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF pale su ispod 37 €/MWh
  • Raste pritisak na cijene soje i kukuruza na CBOT-u
  • Europske žetve u prosjeku loše

U svijetu raznih roba, zadnjih dana imamo rast cijene sirove nafte, rast SPX-a (indeks S&P 500) i pad dolara. Vrlo važni faktori koji imaju utjecaja na cijene svih ostalih roba. Hoće li tržište vidjeti naznake oporavka potražnje za robama na ovim razinama cijena? Kako će se kretati američki dolar nakon Powellovih komentara prošlog tjedna i hoćemo li vidjeti oporavak dolara? DXY indeks je na trenutačno najnižoj razini od srpnja 2023. godine.

Povijesno gledajući, sezonske promjene dolara su uvijek bile bullish krajem kolovoza i u rujnu, tj. dolar ima tendenciju rasta u tom periodu godine. Primjerice, prošle godine u rujnu, dolar je ojačao zahvaljujući snažnim podacima i tijekovima povratka na sigurno oko mogućeg zatvaranja vlade SAD-a. Generalno, ako FED bude ‘manje oprezan‘ od očekivanog do kraja godine ili ako se podaci iz SAD-a poprave, mogli bismo vidjeti ponovno jačanje dolara, što je strukturni vjetar u leđa za tržišta roba. Generalno, kada dolar slabi, cijena dolarskih roba bi trebale rasti, a cijene ne doalrskih roba bi trebale padati.

Bitcoin premašio 63 tisuće dolara

Ali ne misle svi kao Powell. Jamie Dimon, izvršni direktor JPMorgana, još uvijek strahuje od recesije, uzrokovane američkim deficitom, izborima i ratnim scenarijima. Warren Buffet značajno je smanjio dio svojih dionica i kupuje kratkoročne američke obveznice. Kazuo Ueda, guverner Banke Japana, izjavljuje da su financijska tržišta opasna i nestabilna. U međuvremenu, zlato je prestiglo euro kao čuvar vrijednosti. Pad kupovne moći FIAT valuta i konfiskacija državne imovine potaknut će sve više zemalja i građana da koriste zlato kao zaštitu. Jedan zanimljiv fun fact; prošlog tjedna je po prvi puta u povijesti klasična zlatna poluga (onu koji poznajemo iz filmova) premašila vrijednost od milijun američkih dolara. Dodatno, očekivanja tržišta da će se smanjiti kamatne stope za 100 baznih bodova do kraja 2024., dovelo je do toga da bitcoin premaši razinu od 63 tisuće dolara.

Analitičari i trgovci gube nadu da će kineske vlasti uskoro uspjeti pokrenuti gospodarski preokret, što će dovesti do daljnjeg smanjenja prognoza za njezino gospodarstvo. Opetovana snažna obećanja državnih tijela o djelovanju rezultirala su politikama koje su se smatrale premalima da bi imale značaj ili su se sporo uopće provodile. Neki tvrde da to osuđuje na propast kineske snove o ekonomskoj i vojnoj nadmoći, koje ona smatra jednim te istim. Rekao bih da je prerano za takve pretpostavke. Kina još uvijek ima mnogo alata u svom oruđu, ali čini se da ih ne želi koristiti dok SAD još uvijek imaju visoke stope.

FED spreman sniziti stope

Na svjetskim su tržištima cijene sirove nafte polovicom prošloga tjedna pale na najniže razine od početka godine jer se trgovci plaše pada potražnje. I dok Saudijska Arabija trenutno proizvodi točno isto kao i prije četiri godine, oko devet milijuna bbl/dan, Iran i Venezuela zajedno proizvode približno 90 posto više nego prije četiri godine, oko 4,3 milijuna bbl/dan. Mnogo je rasprava o slaboj potražnji, a tu još onda treba pridodati i procjene proizvodnje nafte, zbog čega danas tržište smatra da će biti teško održavati cijene nafte iznad 75 $/bbl.

Naravno, sve to u nazovi normalnom okruženju. Kako je teško reći što je danas više normalno okruženje, tako su rast napetosti na Bliskom Istoku i Powellow govor u petak okrenuli tržište. Na početku novog tjedna terminska cijena nafte Brent je porasla na iznad 81 $/bbl, dok je američkog WTI iznad 77 $/bbl. Tijekom vikenda, Izrael i Hezbollah razmijenili su baražnu paljbu projektila, a Hezbollah je lansirao stotine raketa i bespilotnih letjelica protiv Izraela u znak odmazde za atentat na višeg zapovjednika u Bejrutu prošlog mjeseca.

U iščekivanju napada, izraelski zrakoplovi su neposredno prije napada napali ciljeve u Libanonu. Istodobno, očekivanja manje restriktivne monetarne politike potaknula su raspoloženje na tržištu roba. Prošli tjedan, predsjednik FED-a Jerome Powell sugerirao je da je FED spreman smanjiti kamatne stope, navodeći zabrinutost zbog slabosti tržišta rada i uvjerenje da se inflacija približava ciljnoj razini od dva posto. Ipak, postoji zabrinutost oko usporavanja potražnje za energijom zbog slabih podataka s vodećih tržišta.

Europske rezerve plina gotovo pune

Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF pale su ispod 37 €/MWh, u odnosu na vrhunac od preko 40 €/MWh početkom mjeseca. Ukrajinski upad u rusku regiju Kursk ranije ovog mjeseca uzdrmao je europsko tržište prirodnog plina, no ispada da je na kraju taj rizik i posljedično rast cijena bio prenapuhan. Ali, to je tržište u punom smislu. Europske su rezerve plina gotovo pune. Od 19. kolovoza razine pohrane dosegnule su 90 posto kapaciteta, premašivši cilj EU-a za studeni za više od dva mjeseca.

Ovakva razina popunjenosti skladišta pomogla ublažiti nedavne skokove cijena izazvane zabrinutošću za opskrbu, posebice zbog ruskih tokova plina. Iako je popunjenost skladišta nešto ispod prošlogodišnjih razina i stope ubrizgavanja su usporene, još uvijek je iznad petogodišnjeg prosjeka. Međutim, Europa se suočava s potencijalnim rizicima od prekida opskrbe, dok raspravlja o alternativama ruskom plinu iz plinovoda i priprema se za teško razdoblje održavanja od strane Norveške, svog vodećeg dobavljača plina.

Da se poslužimo metaforom, agri svijet izgleda kao utočište u Kutarevu. Što god da se događa, pogled je bearish. ProFarmerovi veliki prinosi podupiru procjene USDA-e po pitanju prinosa i ukupnog uroda, koji će biti rekordni. Hedge fondovi imaju najveće short pozicije u gotovo pet godina, s rekordnim short pozicijama u pamuku i kanoli (GMO uljanoj repici). Obzirom da je žetva pred nama, raste pritisak na cijene soje i kukuruza na CBOT-u, uz istodobnu neizvjesnost u vezi s potrošnjom energije i potražnjom od strane stočarstva. Slabost dolara kažnjava EU žitarice, posebno pšenicu.

Bakar na najvišoj razini u pet tjedana

Pšenica iz eurozone također trpi zbog agresivnosti ruske ponude. Europske su žetve u prosjeku loše, ali terminske ponude padaju, imamo ne baš likvidno tržište, slabu međunarodnu potražnju, a prodavatelji se suzdržavaju od dugoročnih prodaja. U ovom trenutku, čini se da da fundamenti nemaju utjecaja na cijenu. Da bi se situacija promijenila, mora se dogoditi nešto izvan tržišta, a tu trenutno prednjače geopolitika i potencijalna dužnička kriza, pa će možda rujan biti buran.

Terminske cijene bakra porasle su na iznad 4,2 $/lbs, dosegnuvši najvišu vrijednost u pet tjedana zbog znakova jače kineske potražnje i skokova zbog smanjenja kamata u SAD-u ove godine. Proizvođači bakrene žice u Kini iskorištavaju prednosti nižih cijena povećanjem narudžbi, dok su njihovi daljnji kupci, mrežne tvrtke, povećale proizvodnju kako bi ispunile godišnje proizvodne ciljeve. Ulagači sada očekuju kineske PMI podatke o proizvodnji ovog vikenda kako bi procijenili uvjete potražnje u najvećem potrošaču bakra. Trgovci metalima nadaju se da bi niže kamatne stope u SAD-u mogle potaknuti globalni rast i potražnju za metalima, a tu je bakar ključan.

13. rujan 2024 21:45