Biznis i politika
StoryEditor

CEIZ indeks ukazuje na rast BDP-a u 4. tromjesečju lani za 3,2 posto

20. Veljača 2024.
hrvatsko gospodarstvo

Kretanje CEIZ indeksa sugerira da je hrvatsko gospodarstvo u četvrtom lanjskom kvartalu poraslo za 3,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), iz kojeg ističu da bi ukupna godišnja stopa rasta BDP-a u cijeloj 2023. godini mogla iznositi 2,6 posto.

U prosincu 2023. CEIZ indeks je porastao za 1,34 indeksna boda u odnosu na isti mjesec 2022. godine, dok se istovremeno, u odnosu na studeni 2023., vrijednost indeksa smanjila za 0,16 bodova.

Ako se promatra ponašanje pojedinih komponenti indeksa, navode iz EIZ-a, veću vrijednost u prosincu 2023. u odnosu na isti mjesec prethodne godine su zabilježile tri komponente indeksa - broj dolazaka turista, prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost i promet u trgovini na malo, dok je indeks obujma industrijske proizvodnje zabilježio smanjenje vrijednosti.

Istovremeno, u odnosu na studeni 2023. desezonirana vrijednost komponenti indeksa se u prosincu smanjila kod indeksa obujma industrijske proizvodnje i prihoda državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, dok su preostale dvije komponente zabilježile povećanje mjesečne desezonirane vrijednosti.

- Opisano kretanje indeksa sugerira da se BDP u četvrtom tromjesečju 2023. u odnosu na isto tromjesečje 2022. povećao za 3,2 posto, što je najviša godišnja stopa rasta BDP-a zabilježena u nekom od tromjesečja 2023. godine. Ukupna godišnja stopa rasta BDP-a u čitavoj 2023. godini bi prema ovim procjenama iznosila 2,6 posto - izvijestili su EIZ-ovi analitičari.

Ako se promatraju desezonirani podatci, dodali su, vrijednost BDP-a u četvrtom tromjesečju 2023. je prema procjenama temeljenima na kretanju CEIZ indeksa stagnirala u odnosu na prethodno tromjesečje.

Iz EIZ-a napominju da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i da ju treba koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u RH.

Državni zavod za statistiku objavit će odatke o kretanju BDP-a za zadnje lanjsko tromjesečje i cijelu 2023. godinu krajem veljače.

Inače, CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

25. travanj 2024 09:39