Biznis i politika
StoryEditor

Cijene nafte podupire pad zaliha u SAD-u i smanjenje dotoka plina u Europu

27. Srpanj 2022.

Cijene su nafte u srijedu na svjetskom tržištu osjetno porasle, nakon objave podataka o nižim zalihama u SAD-u i smanjenja dotoka ruskog plina u Europu zbog čega su strahovanja u vezi slabljenja potražnje i daljnjeg povećanja kamata u SAD-u pala u drugi plan.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje jutros porasla 90-ak centi, na 105,30 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 1,16 dolara višoj cijeni, od 96,14 dolara.

Američki institut za naftu priopćio je u utorak da su zalihe sirove nafte prošloga tjedna pale za 4 milijuna barela, četiri puta više nego su procjenjivali analitičari. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni kasnije popodne.

- Zajedno s odlukom američke središnje banke Fed o kamatnim stopama, danas će zasigurno u fokusu tržišta biti vijesti iz SAD-a - rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Cijene nafte skočile su u 2022. godini, dosegnuvši u ožujku najvišu razinu cijena u posljednjih 14 godina od 139 dolara po barelu, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu povećala zabrinutost za  opskrbu, dok se potražnja oporavlja od pandemije.

Od tada na tržištima pevladava zabrinutost zbog usporavanja gospodarstva i rastućih kamatnih stopa, unatoč prekidima opskrbe u Libiji i Nigeriji i smanjenju dotoka ruskog plina u Europu.

Protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u srijedu je pao na petinu kapaciteta plinovoda, a talijanski je Eni priopćio da će primati manje količine od ruskog Gazproma.

Od Feda se, pak, danas očekuje daljnje povećanje ključnih kamata za 0,75 postotnih bodova, što će usporiti rast gospodarstva, a time i potražnje za naftom.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 109,35 dolara, što znači da je poskupio 3,06 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

26. travanj 2024 10:26