Biznis i politika
StoryEditor

Cijene nafte prekoračile 91 dolar, trgovci strahuju za opskrbu s Bliskog istoka

18. Listopad 2023.

Cijene nafte prekoračile su u srijedu 91 dolar budući da su ulagače zabrinule pojačane napetosti na Bliskom istoku nakon napada na bolnicu u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi i poziv Irana da se Izraelu uvede naftni embargo.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,33 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 91,23 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 87,94 dolara.

Tržišta su u cijenu uračunala premiju rizika zbog sukoba Izraela i palestinskog Hamasa koji se u utorak zaoštrio napadom na bolnicu u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi i pogibijom gotovo 500 ljudi. Napad je izazvao val prosvjeda u arapskim zemljama, Iranu i Turskoj. 

Jordan je otkazao summit na kojem je trebao ugostiti američkog predsjednika Joea Bidena i egipatske i palestinske čelnike. Biden je u srijedu doputovao u Izrael i izrazio solidarnost s Tel Avivom, naznačivši da je sklon prihvatiti izraelsku tvrdnju da su -

- Diplomatsko ‘kolo sreće‘ raspiruje strah od širenja sukoba pa su cijene nafte poskočile -  rekao je John Evans iz PVM-a.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian pozvao je pak u saudijskoj Džedi članice Organizacije islamske suradnje da Izraelu uvedu naftni embargo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezini saveznici ne planiraju odmah reagirati na poziv Irana, rekla su Reutersu dva izvora u OPEC+.

- Čini se da je izgledan scenarij dugotrajne okupacije koja će podići cijene barela u Londonu iznad 100 dolara zbog pojačanog rizika proširivanja sukoba Izraela i Hamasa i mogućeg izravnog uključivanja Irana -  tumači Vivek Dhar iz Commonwealth Bank of Australia.

Cijene nafte podupro je i pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 4,4 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji su u utorak citirali podatke Američkog instituta za naftu (API). Vlada će objaviti podatke tokom dana.

Ulagače su istodobno ohrabile naznake oporavka kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju, uz stopu rasta od 1,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je uvećano za 0,5 posto. 

Podaci su također pokazali da je prerada nafte u rujnu porasla za rekordnih 12 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec budući da su rafinerije hvatale korak sa snažnom potražnjom za gorivom za prazničnog Zlatnog tjedna i poboljšanom aktivnošću u industriji.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak pojeftinio 58 centi, na 92,65 dolara.

26. svibanj 2024 10:39