Biznis i politika
StoryEditor

Đuro Horvat u pismu tužitelju: Optužili ste me za krađu koju nisam učinio montirajući lažnu optužnicu

15. Travanj 2023.
Đuro Horvatfoto Ratko Mavar

Vlasnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat koji je ranije ovog mjeseca osumnjičen za malverzacije tijekom izgradnje sortirnice u Mihačevoj Dragi kraj Rijeke pismeno se obratio javnosti kako bi iznio na vidjelo sve oko sortirnice i, kako tvrdi, lažne i montirane optužbe, pišu Međimurske novine. 

U objašnjenju, direktno upućenom njegovom odvjetniku Anti Župiću i tužitelju Tomislavu Kamberu, Horvat moli da se zaštiti on i njegova kompanija, ali i svi ljudi koje se povezalo uz ‘lažno montiranu optužbu za Uskrs‘. Svoju obranu iznio je u 14 točaka koje prenosimo u cijelosti:

1. Izvršeno je vještačenje inženjera građevine na postrojenju koje nije pušteno u pogon i nije recikliralo niti baliralo nijednu kilu otpada, a građevni inženjer ne može realno procijeniti specijalne robotske strojeve niti vrijednost informatičkog upravljanja.

2. Sortirnica koju je u cijelosti izgradila kompanija Tehnix s izumiteljem najsuvremenije ugrađene opreme, Đurom Horvatom, ekspertom za razvoj reciklažnih sustava sortirnica, kompostana i razvoj novih tehnologija za otpad s najvećim stupnjem reciklaže i ponovne uporabe sirovina za industriju za proizvodnju novih proizvoda, je potpuno automatska, proizvedena u Tehnixu.

3. Vlasnik sam patentnog prava za obradu otpada, sortirnica, što sve koje ste optužili za pogodovanje u nabavi oslobađa od Vaše montirane optužbe. Njemački nacionalni institut izdao je meni, Tehnixu certifikat o bitno pozitivnoj tehnologiji za reciklažu komunalnog otpada. Šaljem u prilogu.

4. U vremenu Vašeg ciljanog diskirminiranja i optužbe Vi niste znali da je sortirnica Mihačeva Draga projektirana prema važećem patentnom pravu Tehnixa i Đure Horvata te u svemu čini zaštitu mene i svih optuženih. Strašno! Šaljem u prilogu patent i certifikat.

5. Mene, Đuru Horvata, u javnosti ste optužili isti dan kada ste me uhitili i odveli u zatvor na Vaše montirano ispitivanje gdje sam Vama na ispitivanju odbacio svaku osudu u bilo kakvoj krivici, uručujući Vam dokument o patentnom pravu.

6. U istražnom zatvoru u pola dvanaest u noći dali ste dokument koji sam potpisao pod prisilom uz napomenu ako ne potpišem neću izaći iz zatvora najmanje 3 mjeseca. Potpisao sam naredbu koja me obvezuje da sam u zatvoru već dao ostavku na funkciju direktora s datumom 28.02., dakle gotovo 30 dana prije javne optužbe. Time sam prisilno priznao krivicu koju ste Vi montirali.

7. Prije izlaska iz zatvorske ćelije potpisao sam uvjetno ili neću izaći iz zatvora dva dokumenta. Prvi o potpunom ograničenju slobode kretanja, slobode komuniciranja mene i mojih najbližih suradnika te pod prijetnjom ponovnog zatvaranja. Žalbu na taj dokument mogao sam, morao sam izraditi za najviše 2 dana pred Uskrs, veliki petak i subotu, dakle gotovo 48 sati bez odmora napravio sam žalbu i na vrijeme predao mom odvjetniku koji je istu uredno zaprimio.

8. Drugi dokument koji je zapravo bila optužnica imao je rok žalbe 8 dana od primitka optužnice. Dobio sam ga 05.04.2023. na veliki četvrtak. Počeo sam izučavati optužnicu svjestan, ako ne odgovorim na vrijeme dozvoljeno za predaju žalbe, cijela sljedeća 3 dana i noći pisajući žalbu u roku jer ako ne napravim, priznao sam montiranu optužnicu. Uredno sastavljena lažna optužnica u svemu negira Vaše lažne montirane optužnice.

9. Optužili ste nas da smo u vremenu od 2016. do 2020. digli cijene 30 %. Da točno je naše plaće su rasle od 01.01.2016. do 12 mjeseca 2020. 46 %. Cijena materijala rasla je najmanje 15 %, dakle potpuno neutemeljena optužnica mene i kompanije Tehnix, provjerena u stručnim službama.

10. Cijela informativna javnost, po nalogu Vašeg uživanja i dokazivanja da sam ja, Đuro Horvat, drugooptuženi prisvojio imovinsku korist na izgradnji sortirnice Mihačeva Draga. Drugi dan, 07.04.2023., lansirali ste vijest kako je račun kompanije Tehnix blokiran. Već u 10 sati skinuli ste 500.000,00 eura s računa prebacujući na svoj račun. Veliki četvrtak, veselje za sve zaposlene jer svi dobivaju plaću, 200,00 eura Uskrsnice te uskrsni poklon u vrijednosti od više od 100,00 eura. 650 zaposlenih, 350 u kooperaciji slave, vesele se, samo ja svjetski izumitelj, krivo javno optužen za moje patente, izume, plačem i pišem žalbu. Moja obitelj, supruga, sinovi, njihove supruge, njihova djeca Mura, Lovro, Magda, Erik i Juraj plaču sa mnom i sa svojim roditeljima jer znaju da nisam kriv. U 11 sati iz Kalifornije gdje studira strojarski menadžment, nazvao me Lovro i rekao deda ja znam da ti sigurno nisi kriv, ja znam tvoje poštenje i izume, osvojit ćemo svijet. Vaša neosnovana optužba je obišla svijet, strašno, zar ne ? Nisam nikome mogao čestitati Uskrs niti sam mogao od nikoga primiti čestitku, osim biskupa koji se javio na telefon supruge. Tajno su dolazili znanstvenici, eksperti, prijatelji i dobri ljudi, građani, mahali i davali mi hrabrost da izdržim. Javna osuda da ste me pustili iz zatvora samo zbog bolesti jer sam bio na štakama i samo zbog godina uvrijedile su moju dušu i moje dostojanstvo.

11. Sada sam na ograničenoj slobodi bez mogućeg ponovnog uhićenja i boravka u istražnom zatvoru, već unaprijed osuđen bez mogućnosti da branim istinu i slobodu mene i mojih suradnika. U javnosti je data vijest da sam ja član SDP-a, što nije istina. Počinje rat među strankama s uvjerenjem da sam ja lopov, osuđen, a da nevinost mogu dokazati na sudu koji može trajajti 5 godina. Ovo pišem Vama i javnosti koju ću prvo obavijestiti, poslati na stotine adresa i na adrese mojih poslovnih i osobnih prijatelja. Moraju znati istinu. Iza toga poslat ću svom odvjetniku Župiću da vas obavijesti o istini i mojem poštenju, o mojim patentima te lažnoj optužbi. Gdje je tu moja sloboda kao građana svjetskog izumitelja, vodećeg gospodarstvenika – poštenog čovjeka.

12. Uzeli ste mi slobodu, dostojanstvo, pravo na patentnu zaštitu, svim silama, uključujući raznu policiju i potpuni nadzor, optužili za krađu koju nisam učinio, montirajući lažnu optužnicu. Dati mi pravo da se branim na sudu, a sutra imam 80 godina poštenog stvaralačkog života. To je strašno, Vi ste sebi bez nas uzeli pravo javne optužbe, a ja neka se branim u tišini.

13. Neću na nikakav sud, hoću se braniti sa slobode, sa ljudima, s javnošću koja zna da sam pošteni stvaratelj, izumitelj najbolje tehnologije za reciklažu komunalnog otpada ugrađene u sortirnicu Mihačeva Draga Grada Rijeke. Molim Vas, mi možemo pustiti u rad sortirnicu, neka se u javnosti odmah provjeri kako dobro funkcionira, kako je to složena tehnologija koja trajno funkcionalna.

14. Kompanija Tehnix sa kooperantima ima gotovo 1000 zaposlenih. Ostvarujemo godišnji prihod od 100 mil. eura, od toga 80 % izvoza u cijeli svijet. Poziv mnogih zemalja da mi tamo gradimo sortirnice, kompostane jer su u velikim problemima, samo potvrđuje vrijednost našeg izuma. Imamo u pregovorima, ponudama preko milijardu eura vrijednosti. Mi to moramo pošteno sve proizvesti te isporučiti. Nemojte dalje uništavati zdravo poslovno tkivo Tehnix-a. Naš izum je jedinstven i primjenjiv svugdje u svijetu, a tako i u Republici Hrvatskoj te izrađenoj sortirnici Mihačeva Draga koja će biti ponos grada Rijeke te Europske Unije, koja u zakonima podržava moj patent.

Podsjetimo, po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) 4. travnja je izvršen pretres Horvatove obiteljske kuće u međimurskom Donjem Kraljevcu, a pretresi i uhićenja zbog zlouporaba na štetu Kohezijskog fonda EU odvili su se i u Rijeci, o čemu smo već pisali u Lideru.

15. srpanj 2024 09:55