Biznis i politika
StoryEditor

DZS: Inflacija u veljači ostala na 4,1 posto, Eurostat: Hrvatska inflacija od 4,8 posto najviša u eurozoni

01. Ožujak 2024.
hrvatska, dug, euro

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u veljači 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na veljaču 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest siječanj ove godine, porasla za 0,2 posto.

Tako je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini, s obzirom da je u siječnju 2024. inflacija na godišnjoj razini također iznosila 4,1 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa inflacije za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan iznosila je 5,5 posto, za usluge 6,4 posto, industrijske neprehrambene proizvode bez energije 2,5 posto, a energiju 0,4 posto, navedeno je u priopćenju DZS-a.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na siječanj 2024., u komponenti energije cijene su porasle za 1,5 posto, a usluga za 0,5 posto Istodobno, prema prvoj procjeni, cijene hrane, pića i duhana su pale za 0,4 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 0,2 posto.

DZS je najavio da će konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena u veljači prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 15. ožujka.

Inflacija u Hrvatskoj u veljači najviša u eurozoni

Hrvatska je u veljači, po podacima Eurostata, bilježila najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini, mjeren HICP-om, za 4,8 posto, po istoj stopi kao i u siječnju.

Na mjesečnoj razini cijene mjerene HICP-om porasle su u Hrvatskoj u veljači za 0,3 posto. U siječnju bilježile su isti postotni pad.

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku pokazuje pak da su cijene u Hrvatskoj u veljači porasle za 4,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Na mjesečnoj razini uvećane su po DZS-u za 0,2 posto.

Skupina zemalja eurozone s najizrazitijim rastom potrošačkih cijena u veljači na godišnjoj razini, mjerenim HICP-om, uključuje i Estoniju i Austriju, sa stopama inflacije od 4,4 odnosno 4,2 posto.

Najblaže su pak u veljači na godišnjoj razini porasle cijene u Latviji i Italiji, za 0,7 odnosno za 0,9 posto.

15. travanj 2024 14:01