Biznis i politika
StoryEditor

Eagle Hills istiskuje manjinske dioničare

28. Prosinac 2023.
Mohamed Ali Rashed Alabbar

Turističa kompanija Sunce hoteli obavijestila je Zagrebačku burzu da je podnesena prijava sudskom registru Trgovačkog suda u Zagrebu za upis odluke Glavne skupštine o istiskivanju manjinskih dioničara, te prenošenju njihovih dionica na većinskog vlasnika, tvrtku Eagle Hills Zagreb Real Estate.

Odluka je, kako podsjećaju, donesena na izvanrednoj Glavnoj skupštini Društva 27. studenog ove godine. Prijenos dionica provodi se uz isplatu primjerene otpremnine u iznosu od 21,83 eura za jednu dionicu Društva, koja je u cijelosti otplaćena, i na kojoj ne postoje upisani tereti. Usto, nakon upisa odluke u sudski registar, isplata otpremnine bit će izvršena bez odgode putem Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) svakom manjinskom dioničaru. Iz Sunca posebno napominju da će se isplata otpremnine izvršiti na bankovni račun dioničara koji je poznat SKDD-u, te skreću pozornost na potrebu provjere i eventualnog ažuriranja podataka.

Na spomenutoj Glavnoj skupštini utvrđeno je da Eagle Hills drži 96,8 posto ukupnog temeljnog kapitala Društva, dok svi ostali dioničari drže ukupno 3,19 posto ukupnog temeljnog kapitala.

Kako je poznato, Eagle Hills, u vlasništvu šeika Mohamed Ali Rashed Alabbara preuzeo je Sunce hotele od Jake Andabaka u proljeće 2021. godine, uz jamstvo da će nastaviti razvijati turizam i ulaganja u portfelj u Dalmaciji. Inače se bave ulaganjem u nekretnine i razvojem nekretnina s fokusom na tržišta Europe, Bliskog istoka i Afrike, te trenutačno upravljaju razvojem objekata mješovite upotrebe u vrijednosti 50 milijardi eura, uklkjučujući Beograd na vodi. Domaćoj javnosti Alabbar i Eagle Hills postali su poznati kad su pokazali interes za razvoj projekta zagrebački Manhattan.

Da im je jug Jadrana definitivno cilj, pokazali su i ove jeseni kad su bez zadrške ponudili bolju ponudu od američkog Blackstonea za kupnju Sunčanog Hvara od češkog fonda CPI Property Group.

28. travanj 2024 22:05