Biznis i politika
StoryEditor

ECB: Realne plaće u eurozoni niže nego prije pandemije

09. Siječanj 2023.

Realne plaće u eurozoni znatno su niže nego u pretpandemijskom razdoblju i vjerojatno će se još više smanjiti u idućim mjesecima zbog brzog rasta cijena, upozorila je u ponedjeljak Europska središnja banka (ECB).

Pandemija je izazvala velike poremećaje na tržištu rada zbog strogih mjera suzbijanja virusa i potražnje za radnom snagom, posebno u sektorima u bliskom kontaktu s kupcima.

Nagli oporavak gospodarstva nakon ublažavanja mjera i nestašica radne snage potaknuli su snažan rast plaća, u usporedbi s povijesnim trendovima, posebno u sektoru skrbi, transporta i ugostiteljstva, naglašava ECB.

Još u 2020. realne i nominalne plaće rasle su gotovo identičnim tempom, što se naglo promijenilo u prvom tromjesečju 2021. kada su cijene počele rasti ubrzanim tempom, podsjećaju.

- U početnoj fazi pandemije inflacija je bila vrlo niska, odražavajući slabe cjenovne pritiske, značajan negativan utjecaj cijena energije i ostale faktore, poput privremenog smanjenja neizravnih poreza radi poticanja gospodarstva - podsjeća ECB.

U 2021. inflacija je ubrzala zbog poskupljenja energije i problema u nabavi dobara i usluga u okruženju otvaranja gospodarstva nakon ukidanja pandemijskih ograničenja, a rezultat je bio sve dublji jaz između realnih i nominalnih plaća.

Nominalne plaće porasle su slabije od potrošačkih cijena pa se kupovna moć građana smanjila i u drugom tromjesečju prošle godine bila oko 3,6 posto niža nego u četvrtom tromjesečju 2019., neposredno prije početka pandemije Covida-19, utvrdio je ECB u Ekonomskom biltenu.

- To bi moglo potaknuti sindikate da u idućim rundama pregovora zahtijevaju veća povećanja plaća, posebno u sektorima s nižim plaćama - nagađaju u  ECB-u.

Procjenjuju da će nominalne plaće vrlo snažno rasti i u idućim tromjesečjima, u usporedbi s povijesnim razinama.

- To odražava robusna tržišta rada na koja do sada nisu u većoj mjeri utjecali usporavanje gospodartva, podizanje minimalnih plaća i blago približavanje plaća visokim stopama inflacije. -

U srednjoročnoj perspektivi rast plaća trebalo bi zakočiti očekivano usporavanje gospodarstva i neizvjesni gospodarski izgledi, prognoziraju.

25. ožujak 2023 12:50