Biznis i politika
StoryEditor

EIB: Odgovor EU-a na subvencije SAD-a mogao bi biti novi investicijski fond

28. Veljača 2023.
Werner Hoyer
Europska investicijska banka (EIB) mogla bi oformiti novi fond u odgovoru na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), koji potiče kompanije da presele proizvodnju preko Atlantika, rekao je u utorak predsjednik EIB-a Werner Hoyer.
 
Američki Kongres usvojio je zakon u kolovozu prošle godine zakon, nudeći kompanijama 430 milijardi dolara subvencija i poreznih poticaja za domaću proizvodnju ‘zelenih‘ industrijskih proizvoda.
 
U intervjuu za njemački časopis Der Spiegel predsjednik EIB-a predložio je da EU na američki zakon odgovori osnivanjem novog fonda za zaštitu europske industrije, dodavši da bi model mogao biti fond osnovan u pandemiji covida 19.
 
Novi fond koristio bi se za promicanje tehnologije i industrije koje Europi osiguravaju konkurentsku prednost, a njegovo osnivanje ne bi zahtijevalo povećanje kapitala EIB-a, naglasio je Hoyer, dodavši da bi banci bila potrebna jamstva EU-a ili zemalja-članica.
 

Audi seli u SAD

 
- Čujemo od mnogih naših korporativnih klijenata da su pod velikim pritiskom da presele proizvodnju, a posebno razvojne odjele, u SAD - kazao je Hoyer. - U principu, trenutno je pod povećalom svaki investicijski projekt koji još nije dobio konačno odobrenje -  upozorio je predsjednik EIB-a.
 
Volkswagenov Audi prošlog je tjedna priopćio da bi zbog IRA-e mogao započeti gradnju tvornice u SAD-u, pridruživši se nizu kompanija koje razmatraju ulaganja s druge strane Atlantika kako bi iskoristile ponuđene subvencije.
 
Europska komisija predložila je početkom veljače da se povećana razina dopuštene državne pomoći kako bi se Europa mogla natjecati sa SAD-om.
 
Bruxelles je tako sugerirao prenamjenu postojećih fondova EU-a, brže odobravanje zelenih projekata, poticaje za poboljšanje strukovnog znanja i vještina i sklapanje trgovinskih sporazuma kako bi se osigurala opskrba ključnim sirovinama, podsjeća Reuters.
17. svibanj 2024 14:07