Biznis i politika
StoryEditor

EU nije uspio postići dogovor o ograničenju cijene plina

14. Prosinac 2022.
Plinovod, Slovenija Mađarskafoto Shutterstock

Ministri energetike Europske unije koji su se sastali u Bruxellesu, nisu uspjeli postići konačni dogovor o ograničenju cijena prirodnog plina na cijelom teritoriju unije, a novi izvanredni sastanak je sazvan za ponedjeljak, 19. prosinca.

Odgovarajući na opetovane zahtjeve nekih zemalja, Europska komisija u studenome je predložila ograničenje cijena kao novi odgovor EU-a na skokovit rast cijene plina izazvan ratom u Ukrajini.

S obzirom da su članice duboko podijeljene oko pojedinosti o predloženom ograničenju, sastanak u utorak nije iznjedrio konačnu odluku, ostavljajući ministre energetike EU-a da ponovno pokušaju postići dogovor 19. prosinca.

- Postigli smo napredak, ali još nismo gotovi. Danas se ne može odgovoriti na sva pitanja -  rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck nakon sastanka koji je potrajao satima.

Članice, uključujući Njemačku, Austriju i Nizozemsku, strahuju da bi ograničenje cijena plina moglo preusmjeriti prijeko potrebne količine izvan Europe i poremetiti funkcioniranje energetskih tržišta.

Druge države, uključujući Grčku, Belgiju, Italiju i Poljsku, zahtijevale su gornju granicu za koju kažu da bi zaštitila njihova gospodarstva i stanovnike od visokih cijena energije.

Tehničke pojedinosti

Bilo koji dogovor zahtijevat će od zemalja postizanje kompromisa o tehničkim detaljima, uključujući visinu ograničenja cijene, na koje se ugovore o plinu primjenjuju, te zaštitne mjere poput omogućavanja EU-u da odmah ukine ograničenje ako ono ima neželjene posljedice.

Jedan viši predstavnik EU-a rekao je u utorak popodne da su se zemlje mučile oko dogovora o razini i opsegu ograničenja.

U potrazi za kompromisom, Češka - koja predsjedava EU-om - istupila je s novim prijedlogom prema kojemu bi se ograničenja pokrenula ako cijene prijeđu raspon od 200-220 eura po megavatsatu tijekom tri do pet dana, prema ugovorima za isporuke u sljedećem mjesecu u nizozemskom plinskom čvorištu TTF-u. Ugovorna cijena također bi trebala biti 35 eura viša od referentne cijene temeljene na postojećim procjenama cijena ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Prijedlog je ispod gornje granice cijene od 275 eur/MWh koju je predložila Europska komisija.

U taborima za i protiv ograničenja cijena, svaka bi zemlja mogla imati dovoljno glasova da blokira dogovor.

Francuska bi se mogla pokazati odlučujućom u završnim pregovorima. U početku je podržala ograničenje cijena, ali je prošli tjedan izrazila zabrinutost zbog mogućeg utjecaja na financijska tržišta. Francuska ministrica ekologije Agnes Pannier-Runacher izjavila je u utorak da bi svakom ograničenju cijena cilj trebao biti "osiguranje stabilnost financijskih tržišta".

EU je ove godine već dogovorio hitne energetske mjere, uključujući zahtjeve za skladištenjem plina.

Ishod rasprave o ograničenju cijena također bi mogao odrediti i druge politike, uključujući brže izdavanje dozvola za projekte obnovljive energije.

21. travanj 2024 23:26