Biznis i politika
StoryEditor

Europski parlament uvodi zeleni porez i eko vaučere zbog modne industrije

12. Srpanj 2023.
foto Shutterstock

Europski parlament je velikom većinom usvojio nova pravila o ekodizajnu proizvoda kojima je zabranjeno uništavanje neprodane odjeće, obuće i elektroničkih uređaja. U EU je do 2022. spaljeno nove odjeće, obuće i elektronike u vrijednosti 21.7 milijarde eura, a prema procjenama će taj broj do 2030. narasti na 71.3 milijardi. 

Na zabrani je radila i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

- Što se tiče odjeće, brendovi koji se povezuju s takvom praksom su H&M i Zara radi porasta online trgovine. I luksuzni brendovi poput Burberrya spaljuju neprodanu robu kako bi zadržali visoke cijene svojih proizvoda - objašnjava Borzan.

EU svake godine spali između 11 i 32 milijuna novih majica kratkih rukava i samo taj jedan odjevni predmet uzalud potroši 35 milijarde litara vode, 12 300 tona pamuka, 1.9 milijuna litara nafte. 

- Zabranjujemo traćenje resursa kako bi se namirila nečija pohlepa. Prije dvije godine u Škotskoj je otkriveno da Amazon na tjednoj bazi uništava 130 tisuća novih laptopa, dronova, različitih kućanskih električnih aparata koji nisu prodani ili su vraćeni. Vjerojatno su procijenili da im je jeftinije spaliti nego donirati. Zato uvodimo posebnu zabranu i za elektroničke uređaje - rekla je Borzan.

Novi prijedlog donosi i uvođenje digitalne putovnice za proizvode. Tako će svaki potrošač moći lako saznati detalje o proizvodu koje kupuje poput porijekla, mogućnosti popravka i reciklaže, utjecaju na okoliš ili štetnim kemikalijama. Dugotrajni, sigurni proizvodi koji se mogu reciklirati i koji su manje štetni za okoliš trebali bi postati norma u EU.

Osim novih pravila koja imaju za cilj zaustaviti uništavanje neprodanih proizvoda, nova direktiva o ekodizajnu ima za cilj promicati zelenu javnu nabavu, a predviđa i poticaje kao što su eko-vaučeri, a radit će se i na zelenom oporezivanju, kako bi potaknuli ljude da kupuju ekološki prihvatljive proizvode.

28. studeni 2023 23:56