Biznis i politika
StoryEditor

Eurozona bi mogla izbjeći recesiju nakon neočekivanog rasta

31. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Eurozona bi ipak mogla izbjeći recesiju nakon neočekivanog rasta krajem 2022., unatoč dvoznamenkastoj inflaciji i ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

BDP je porastao za 0,1 posto u posljednjem tromjesečju, objavio je Eurostat u utorak, suprotno procjenama ekonomista o smanjenju od 0,1 posto. Pala je proizvodnja u Njemačkoj i Italiji, ali Francuska i Španjolska bilježe rast. Također, u ponedjeljak su iz Irske stigli bolji podaci od očekivanih, objavio je Bloomberg. 

S Hrvatskom kao najnovijom članicom od 1. siječnja, eurozona se proširila na 20 zemalja i već se mjesecima bori s rekordnim skokom cijena izazvanim porastom troškova energije. Europske vlade su nastojale nadoknaditi štetu kućanstvima i tvrtkama, a blaga zima također je pomogla smirivanju cijena na energetskim tržištima. 

Gospodarski rast jasno naglašava otpornost eurozone nakon prevladavanja rizika nestašice goriva, ali s obzirom da ekonomisti i dalje predviđaju pad proizvodnje u prvom kvartalu, ne treba slaviti unaprijed.

Najveća pooštravanja kreditnih standarda u zadnjih deset godina 

Među nekoliko prepreka valja izdvojiti rastuće troškove posudbe, koji se i dalje nisu u potpunosti riješili, dok će potrošači u nekim zemljama i dalje nastaviti imati skuplje račune za energiju.

Međutim, predviđa se da će se inflacija značajno smanjiti, vjerojatno prije nego što se mislilo zahvaljujući padu cijena prirodnog plina. Tržište rada također se do sada dobro držalo. 

- Tekući pritisak na potrošačku moć kućanstava znači da bi se gospodarstvo europodručja još moglo smanjiti u prvom kvartalu. S padom troškova energije, vrlo je moguće da će svaki zimski pad vjerojatno biti plitak. Gospodarstvo se drži bolje nego što se očekivalo, što znači da ECB može ostati usredotočen na rješavanje visoke i postojane inflacije - rekao je Jamie Rush, glavni Bloombergov europski ekonomist. 

Dobri rezultati u eurozoni vjerojatno će ‘zacementirati put‘ povećanja kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB). Također, njeni dužnosnici smatraju da je inflacija puno veća prijetnja kontinentu od blagog usporavanja gospodarstva.

Kompanije u eurozoni osjetila su najveća pooštravanja kreditnih standarda u više od zadnjih deset godina. Gospodarska neizvjesnost, sve manja tolerancija rizika i veći troškovi financiranja pridonjeli su odlukama financijskih institucija da znatno pooštre standarde u posljednja tri mjeseca prošle godine, pokazalo je tromjesečno istraživanje ECB-a o kreditiranju banaka. 

Kreditni standardi su također snažno postroženi za hipoteke i druge zajmove kućanstvima.

24. travanj 2024 10:38