Biznis i politika
StoryEditor

Fed bi mogao usporiti s podizanjem kamata. Cijene zlata rastu iznad svih očekivanja

11. Siječanj 2023.

Cijene zlata rastu već nekoliko mjeseci jer su očekivanja da će američke Federalne rezerve usporiti rast svojih kamata potaknula rast cijena plemenitog metala. 

Točnije, porasle su 15 posto od 3. studenog na gotovo 1.900 dolara za troy uncu, dosegnuvši tako najvišu razinu od travnja 2022.

Slabiji dolar, jeftinije zlato 

Do oporavka dolazi u trenutku kada tržište sve više očekuje da će Fed usporiti tempo povećanja troškova zaduživanja dok inflacija bude padala sa svojih najviših razina. Više kamate čine zlato, koje za razliku od obveznica ne donosi redovite povrate, manje privlačnim.

- Široko očekivanje financijskog tržišta da će se Federalne rezerve morati usporiti s agresivnim monetarnim stezanjem pomaže u tržištu zlata, iako Fed još ne pokazuje znakove preokreta - rekli su analitičari Emirates NBD-a za Financial Times.

Analitičari također kažu da bi sporije povećanje stope Feda u usporedbi s drugim središnjim bankama, poput Europske središnje banke (ECB), moglo izvršiti pritisak na dolar, koji je prošle godine također porastao. Slabiji dolar obično ide u prilog robama, uključujući i zlato, jer ih čini jeftinijima za kupce izvan SAD-a.

Posljednji 50-dnevni uspon cijena zlata predstavlja najbolji rezultat otkako je pandemija Covid-19 uzdrmala svjetska tržišta 2020., što je diglo cijene iznad 2.000 dolara za troy uncu.

Cijene zlata oštro su pale prošle godine nakon što su u ožujku dosegnule rekordnu razinu jer su središnje banke diljem svijeta počele podizati kamatne stope u borbi protiv inflacije, a dolar je potaknut snagom američkog gospodarstva.

To je utjecalo na apetit ulagača u zlato s drugom uzastopnom godinom smanjenja potražnje za ‘zlatnim‘ ETF-ovima. Ulagači su 2022. godine prodali ETF-ove s fizičkim jamstvom u zlatu u vrijednosti od tri milijarde dolara, što je pad od 3,4 posto na 202,7 milijardi dolara globalnih posjeda krajem prosinca, prema Svjetskom vijeću za zlato (WGC).

Cijene bi mogle prijeći 1.900 dolara po unci

Analitičari kažu da su cijene zlata i dalje bile otporne s obzirom na to koliko je brzo američka središnja banka krenula na povećanje stopa zahvaljujući rekordnim razinama kupnje središnje banke i povećanoj potražnji malih ulagača dok su kriptovalute i tehnološke dionice padale.

Narodna banka Kine otkrila je tijekom vikenda daljnju kupnju 30 tona zlata u prosincu, nakon svoje prve objave u više od tri godine o mjesečnoj kupnji od 32 tone u studenom.

Trgovci sada pokušavaju doznati koliko će se inflacija dugo zadržati kako bi što bolje procijenili buduće provođenje monetarne politike. Phillip Streible, glavni tržišni strateg u brokerskoj kući Blue Lines Futures je rekao da bi zlato moglo prijeći cijenu 1.900 dolara za troy uncu ako američki podaci o indeksu potrošačkih cijena u četvrtak budu slabiji od očekivanih.

Jednom kada cijene zlata dođu do 1.900 dolara, ‘to postaje gravitacijska sila prema 2.000 dolara‘, dodao je. 

MKS PAMP Grupa koja se bavi plemenitim metalima predviđa prosječnu cijenu od 1.880 dolara po troy unci ove godine s potencijalom za još višu cijenu u slučaju kontinuirane volatilnosti na financijskim tržištima, nižeg globalnog rasta ili bržeg ‘hlađenja‘ inflacije, objavio je FT.

19. travanj 2024 19:54